Радио ЕРА на 27 април – какво образование искаме?

Разговор с Катя и Драго. Кой определя научното знание? Може ли знанието да бъде обективно? Какво и как да се изучава? Какво можем да променим? И какво можем въобще да си представим и да поискаме?

Нямаме добър материал, но си заслужава да споменем например Фейербанд

  • пролиферация идей и теорий;
  • контриндукция;
  • требование подробнее останавливаться на языке наблюдения.

Подобная же убеждённость, при том что истина всегда относительна, есть явная авторитарная тенденция в науке, которая наносит вред ей самой же. Для объективного познания необходимо разнообразие мнений. И метод, поощряющий подобное разнообразие, является единственным совместимым с гуманистической традицией.

Фейерабенд же считает, что нет никакой такой индукции или дедукции, потомучто в действиеельности значительные открытия, хотя и происходят на основании ранее добытых знаний, появляются в результате резкого противопоставления тем выводам, которые были сделаны ранее. То есть новое открытие несёт в себе некоторый отрицательный, разрушительный, но жизненный заряд. То есть новые теории ни напрямую выводятся из старых, а выводятся из оснований старым теориям противоречащим это есть контриндуция, которая по Фейерабенду есть совершенно очевидный гносеологический метод .

Адекватная методология должна быть предельно внимательна к языку наблюдений, должна выработать в себе методы решения подобных проблем, потому что сама система воспитания и образования в нашем обществе построены так, что часто высказывание и феномен сливаются в нашем представлении.

Малко практика:

Венцель К.Н.

предлагал преобразовать дисциплинарную жесткость, однообразие и формализм школьного режима обучения во благо развития каждого ребенка – „ребенок должен получать столько знаний, сколько желает и приобретать их тогда, когда в этом почувствует необходимость„.

Франциско Ферер

През август 1900 г. открива в Барселона първото “Модерно училище”. То започва да функционира и благодарение на моралната и материална подкрепа на големите умове по това време: Анселмо Лоренцо, Елизе Реклю, Себастиан Фор, Одон де Буен, професор Мартин Варгас и др.

Целта на “Модерното училище”, според Ферер е да възпитава децата по такъв начин, че един ден те да станат мъже и жени свободни по дух, обичащи истината и справедливостта. Ето защо децата вместо да изучават и задълбават в областите на теологията, трябва да наблегнат на изучаването на естествените науки, с цел да се култивират и развият скритите им способности, и те да станат полезни членове на обществото. Това ще способства за увеличаването на интелектуалния и морален потенциал на масите.

Себастиан Фор

От 6-10 до 12 години на децата се дава общо образование. От 12 до 15 години изучават занаят. След 15 години са свободни да избират пътя си в живота

Дневено им се събира по 7 часа „занимания“. Заниманията обикновено са умствени сутрин и физически следобед.

Александър Нил:

Он считал, что единственным средством исцеления проблемных детей являеттся свобода, и мечтал о прямо демократии, в которой самоуправляемые личности отказались бы от иррационализма политики и творили общественную структуру в соответствии со своими потребностями и желаниями. По этим принципам он и построил свою школу в Саммерхилле. Это была – самоуправляющаяся школа, демократическая по форме. Все вопросы, связанные с общественной жизнью школы, включая наказания за нарушения установленных правил, решались голосованием на общих собраниях педагогов и детей, причем голоса и тех и других были равны. В школе Нила ребенок был полностью свободен не только в выборе того, что он хотел изучать, но вообще в том, ходить ему на занятия или нет. Игра – вот ее главный образовательный и воспитательный принцип.

Свободные Школы были бесценным опытом, но им не удалось произвести перемену в общей структуре общества, и неизвестно смогли ли бы они воспитывать детей, которые оказались бы способными уживаться с миром снаружи их либертарного образовательного оазиса.

Конкретно предложение (фантазия на Фрейре):

  • Информационный центр – что-то вроде расширенной библиотеки, содержащей книги и другие средства информации, так же как и путеводители по другим центрам с обозрением всевозможной коммунальной деятельности.
  • Центр обучения/профрегистрации – регистрирует те профессиональные навыки (машинопись, укладка кирпичей, знание истории и т.п.) – по которым кто-либо желает найти себе учителя.
  • Может существовать курс обучения навыку, вроде машинописи, но этот курс не будет выходить за рамки практических знаний. Составление учебных планов будет зависеть от пожеланий учащихся.
  • Компьютерная система коммуникаций поможет людям со схожими интересами находить друг друга, издавать журналы по интересам и т.п. (кстати, все это уже есть в интернете).

Още материали:

Интересни проекти в България:

  • Учи свободен с Убунту – защо свободен? защото е свободен.
  • Лабораторията – А защо тогава го наричаме “Лабораторията”? Защото не вървим сляпо по утъпканите пътеки. Тук се изпробват нови подходи. Тук се експериментира и се дава свобода на действие на лудите глави. Откачените идеи са тези, които заслужават най-много внимание и тези, които биха довели до иновации. Реалните продукти на работата в Лабораторията стават първият комерсиален продукт на създателите си, които стартират чрез него собствен бизнес, или стават достояние на цялото общество като open source продукт за свободно ползване, носейки име и слава на авторите си, предоставяйки им множество възможности за работа на високи позиции като софтуерни специалисти.
  • Новото образование – Явно човекът се вълнува от темата и не е като да няма какво да каже.
Адрес на статията
Етикети: , ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*