„Мисли глобално, действай локално“ е мотото на местните активисти на „Окупирай“

Светлин Тачев и Милен Кирилов са студенти във Великотърновския университет. Светлин учи политология, Милен е докторант по психология. Двамата са част от социалната група “Обединени за глобална промяна”. Неформалното обединение възниква като част от глобалното движение “Окупирай”. Окупирай възниква на Уолстрийт като рефлексия на световната икономическа криза и последвалата я рецесия. Започва като мирен протест на 17 септември 2011 г., в парк близо до банкерската улица Уолстрийт в Ню Йорк. Основната цел е привличане на вниманието на обществеността към престъпната дейност на големите банки и корпорации, заради които според протестиращите настъпват глобалните сътресения в икономиката. В следващите дни вълната “Окупирай” обхваща почти всички по-големи световни столици. Хиляди млади хора в целия свят излизат по улиците с искане за нов обществен ред, базиран върху различните ценности.

Движението “Окупирай ” е алтернатива, осъзната от все повече хора по света, разказва Светлин. Той уточнява, че по същото време “Окупирай” събира множество привърженици и съмишленици предимно в социалните мрежи. Оказва се, че хора, които подкрепят принципите на движението, има почти във всички големи градове и в България и това става ясно на 28 октомври миналата година – световния ден “Окупирай”. Тогава и младите хора от Велико Търново, които вече са осъществили виртуални и реални контакти помежду си, разбират, че са повече от 20-30 и решават да се съберат в групата “Обединени за глобална промяна”.
Рожденият ден на обединението е 11.11.2011 г., а целта е привличането на съмишленици, които застават зад принципите на пряката демокрация и се обявяват против лицемерието на представителната демокрация, разказва Милен Кирилов.
В момента в ядрото на движението са около 50 души. Те обменят мисли и идеи не само в интернет, но и на така наречените народни асамблеи, които организират всеки вторник вечер в някои от парковете на Велико Търново. Интересното е, че може би за първи път у нас в обществото ни се раждат тенденции, по същото време, когато възникват и в световен мащаб, което показва силата на новите медии в интернет – фейсбук, туитър и независимите блогове, пояснява Светлин Тачев. За близо осем месеца членовете на “Обединени за глобална промяна” организират множество прояви, протести, публични прожекции, флашмоб събития и инициативи, с които целят привличането на общественото внимание.
Слоганът на движението е “Мисли глобално, действай локално”. Идеята ни е чрез нашата информираност да дадем по-голяма представа на хората за това как функционира светът, защото все повече е видно, че тези, които го управляват, насочват усилията си за ограничаване на основните човешки права, разказва Милен Кирилов. Затова едни от първите протести са насочени срещу законодателството за следене в интернет, срещу АСТА, срещу видеонаблюдението и изобщо срещу законодателството, което ограничава правата на хората и застрашава здравето им. Това е причината, именно младите граждани от “Обединени за глобална промяна” да се включат като инициатори на подписката срещу проучванията и добива на шистов газ на територията на България. Факт е, че събирахме подписи в най-студените зимни дни, но резултатът е, че във Велико Търново събрахме най-много подписи на глава от населението – 4000, при условие че в национален мащаб се събраха над 50 хиляди подписа, разказва Светлин.
Опасностите за здравето на хората са много и в голяма степен те са провокирани от действията на големите корпорации, разказват от обединението. При това не става дума за световна конспирация, а по-скоро за гарантиране на огромни печалби от големите монополисти, които нехаят за здравето на хората, пояснява Милен. Затова през есента във Велико Търново “Обединени” за глобална промяна ще инициират цикъл от публични прожекции на филми, които предупреждават хората колко опасни вещества има в храните и напитките, които консумираме. Информационната кампания е нужна, защото в своята безкрупулност голяма част от кооперациите използват вещества, които причиняват фатални болести. Така например веществото Мононатриев глутамат, което по етикетите на много храни се подвизава с абревиатурите MSG или E – 621, причинява проблеми с паметта и води до алцхаймер, аутизъм, панически разстройства. Друго много опасно вещество, което се използва от производители на детски и диетични храни, е така нареченият Аспартам, познат още като E 951, води до пристрастяване, депресия и други психични разстройства. За тези проблеми не се говори, нито се разгласяват. Появяват се спорадични информации, които бързо биват потулвани, заради интересите на монополистите, разказват Милен и Светлин. Те уточняват, че като контрапункт на консуматорската култура “Обединени за глобална промяна” са организатори на първия по рода си у нас свободен пазар без бартер. Инициативата привлича все повече хора, защото идеята е да споделяш. Имаш вещ, която не ти е необходима, но е здрава и я споделяш с човек, който има нужда от нея, без това да се случва на пазарен принцип. Сега предстои третото издание на пазара, което ще се проведе на 18 и 19 юли в парк “Дружба”, анонсират от обединението.


Пак като контрапункт на консуматорското общество, което обезличава хората, предстои друга инициатива. Това са хранителни кооперативи, чиято цел е да се набави домашно приготвена земеделска продукция, но като бъдат заобиколени прекупвачите. В Гърция съществува картофено движение, изградено на такъв принцип. Производителите излизат и продават картофи и други зеленчуци на себестойността им и това е един от начините да бъдат ограничени пораженията от кризата и така всъщност е честно, обобщава Милен.
Като цяло новите движения са абсолютно непартийни и независими. Ние искаме да съчетаем индивидуалната свобода на личността и колективната взаимопомощ, а това може да се случи с еволюция на съзнанието, казват от обединението и подчертават, че опитите на политиците да канализират тази енергия, ще претърпят неуспех. Представителната демокрация не отразява реалните интереси на хората, защото на всеки четири години ние гласуваме на практика за едно и също нещо, подчертава Светлин.
Според Милен, за да се промени светът, трябва да бъдат ликвидирани банките, защото техните действия водят до тоталното обедняване на 99 % от населението на земята и до безсмислено богатство на една малка върхушка. Точно по тази причина и представители на “Окупирай” и “Обединени за глобална промяна” се включват и в протестите на Орлов мост срещу ски лифтовете на Витоша.
Протестираме, защото отново държавата с нейните механизми и законотворчество дава възможност за облагодетелстване на няколко богати олигарси, създавайки опасност за околната среда, но това се случва в световен мащаб, заявяват от групата. Не случайно “Окупирай” е световен феномен, а наличието му в България е доказателство за зараждане на зряло гражданско общество, засега предимно в средите на младите, образованите и информираните…
Марина ПЕТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Марина Петрова

сн. Даниел Йорданов

вестник „Янтра Днес“

Адрес на статията
Етикети: ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*