Чиапас: 40 хиляден протест в памет на жертвите от „клането в Актил“

На 21.12.2012,  маите отбелязват края на четири векoвен цикъл, според техния календар ( в същото време доста кретени, най-вече в САЩ и Европа, чакаха „края на Света“, бел.ред.). Но, докато разни идиоти се бяха заключили по бункери и мазета с купени от молове и хипермаркети „комплетки за оцеляване“,  наследниците на маите, в  Мексико, Чиапас, почетоха едно много по-драматично събитие – клането на 45 души , членове на пацифистката сапатистка група Лас Абехас (Пчелите), извършено от „ескадрони на смъртта“ на 22 декември 1997 г.

                                       

Масовото убийство,  извършено по време на католическа литургия, става известно като „Клането в Актил“. Знае се, че войници от близкия военен пост не са се намесили при нападението, което е продължило повече от час. На следващата сутрин, войниците са се опитали да измият кървавите стени, за да заличат следите от  извършеното зверство.

В памет на този гнусен акт, около 40 хиляди души, почти всички с обичайните сапатистки черни маски, направиха мълчаливо събиране в петте най-големи града на Чиапас: Окосинго, Сан Кристобал де лас Касас, Паленке, Алтамирано и Лас Маргаритас. Освен няколкото спонтанни аплодисменти и скандирания „Да живеят Сапатистите!“ и „Вие сте гордостта на Мексико!“, протестът премина в пълно мълчание, а участниците държаха вдигнати юмруци.

Междувременно Центърът за правата на човека Фрай Бартоломе де Лас Касас, осъди безнаказаността на престъпниците, които са извършвали убийствата. Данните са, че 50-те осъдени паравоенни престъпници (от общо 87-те доказано участвали в убийствата) вече са пуснати от затвора, останалите са си  на свобода.

281387_299586160161646_1538636656_n

Sin palabras, la marcha de los zapatistas – 1 from desinformémonos on Vimeo.

Адрес на статията
Етикети: , , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

 1. Сапатистите се завръщат! От тъмнината на нощта, командването на Сапатистката армия за национално освобождение пусна следното комюнике.

  Наближава краят на една ера и хиляди сапатисти тихо излизат от тъмнината на нощта и мирно завземат площадите на Чиапас. Субкомaнданте Маркос и Сапатистката армия за национално освобождение издават това комюнике от дълбините на Лакандонската джунгла.

  Комюнике на Нелегалния местен революционен комитет – Главно командване на Сапатистката армия за национално освобождение.

  Мексико.
  21 декември 2012 г.

  Чухте ли?

  Това е звукът който издава техния срутващ се свят.

  Това е нашето завръщане.

  Денят, който трябваше да бъде ден, беше нощ.

  И нощта ще бъде денят, който трябваше да дойде.

  Демокрация!

  Свобода!

  Справедливост!

  От планините на мексиканския югоизток.

  От името на Нелегалния местен революционен комитет – Главно командване на Сапатистката армия за национално освобождение.

  Субкоманданте Маркос

  Мексико декември 2012

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*