Мексико: местното население създаде въоръжена група в планините на Гереро

Те изпратиха послание към света: „Чрез автономия ние се борим за живот и територия“


На 2 декември 2016г., в общността на Алкатлацала, Гереро, местните хора създадоха народна въоръжена група, с основна цел да защитават собствената си сигурност и тази на техните семейства, земи и територии срещу нарастващото насилие и изнудването на което са подложени тези общности, съществуващи далеч от „прогреса“ на мексиканското правителство.

Като такава, съгласно принципите на автономията и народния суверенитет, десетки местни хора от общността На’Сави грабнаха оръжията – макар, че изясниха, в момента това е по-скоро символично – с цел да започнат колективна борба срещу организираната престъпност, общинската полиция и армията, които тъпчат живота и мирното им съществуване.

В тази своя борба, те се присъединяват към останалите местни общности, които формират регионалните координационни народни сили за защита и сигурност (CRSJ-PCP), също създадени на 2 декември, но през 2012г.

2 декември е важна дата за местните хора, на нея се отбелязва деня, в който учителя и революционер Лусио Габанас Бариентос е бил убит от мексиканската армия.

Източник:  Ruptura Colectiva

Адрес на статията
Етикети: 

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*