Антифашистко шествие срещу ежегодния марш на неонацисти в София

Около 200 души се събраха на шествие против расизма, нео-нацизма и омразата в София. Причина за протеста бе случващото се за поредна година събитие „Луковмарш“ организирано от местни нео-нацистки организации, в което традиционно участват и неонацисти от подобни организации от цяла Европа, част от които забранени в собствените им държави.

Шествието започна в 14:00 пред НДК и премина под лозунга „Без нацисти по улиците ни“ като участниците скандираха „Националисти, фашисти, неонацисти – кукли на конци в ръце на популисти“ и „Не на нацизма, не на Луковмарш!“.

Според участниците в протеста е недопустимо, всяка година София да се превръща в сборен пункт за нео-нацисти от цяла Европа и в място, където те могат свободно да демонстрират своята идеология на омразата:

„Страхът е оръжието на нацистите. От години те нападат ненаказуемо всеки, който си е позволил да не се впише в тесногръдите рамки на човеконенавистната им идеология. Дали заради цвета на кожата си, сексуалната си ориентация или политически идеи, всички ние, които смятаме, че едно общество може да бъде базирано на равенство и солидарност, всички ние сме техни цели. С години преглъщаме новините за нови и нови случайни хора, които са станали жертва на фашистка агресия. От дядовци, разхождащи внучето си в парка, до деца, чиято единствена “вина” е, че са се родили роми – фашистката агресия не подбира. За нея несъгласните, различните, “другите” са “подчовеци”, които трябва да бъдат изтребени. Забравяме, обаче, че тези нацисти са продукт на нашето общество. Те са много често момчета и момичета от кварталите, които са по същият начин принудени да живеят в мизерия и да търпят политическата пустиня на евтини обещания и нагли усмивки. Медии, политици, “интелектуалци” и подобните им, развъждат омраза ежедневно и сочат с пръст изкупителната жертва, бежанци, роми, ЛГБТИ, фашисткото насилие е толерирано, а друга идейна алтенатива на системата, която ни убива, липсва. Групировките, които след седмица ще маршируват в памет на един генерал-нацист, са маша на същите политици, които ни държат в бедност и ни обясняват как и това ни е много. Същите политици с пяна на уста говорят за бежанската криза, която не съществува в България, замитайки под килима истинските проблеми на страната ни – скандалната бедност, политическата мафия и системата, която я захранва, руините, които наричаме образователна и здравна система, липсата на перспектива.“

В шествието се включиха и хора от Гърция, Германия и Румъния. Не липсваха и провокации. Група от около 20 души, членове на неонацистката организация БНС, която е част от организаторите на Луковамарш, се бяха събрали в близост до шествието, откъдето отправяха нацистки поздрави и псувни към преминаващите. Те бяха респектирани от множеството и предпочетоха да останат зад полицейския кордон, което ги предпази от физическа саморазправа.

Въпреки ежегодните протести и острите реакции в обществото, които предизвиква нео-нацисткия марш, той за поредна година е толериран от столична община, която осигурява полицейска охрана за събитието на нацистите и помага за неговото безпрепятствено провеждане.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*