Срещу Макрон и Трудовия закон XXL! Нека стачкуваме във Франция и Европа!

Публикуваме изявление, изпратено ни от френския синдикат СУД Солидер (Union Syndicale Solidaires SUD Commerce & Services) по повод общите и национални стачки, които избухнаха на 12 септември във Франция срещу нападението на Макрон срещу правата на работниците. Изявлението е и призив за изправяне пред транснационалното предизвикателство, да направим така, че стачката да се разрастне в следващите месеци, в и извън Франция.

Стачното движение днес си връща обратно френските улици и площади чрез националната стачка срещу реформата на Макрон по Кодекса на труда, която има за цел да приключи това, което започна миналата година с реформите на предишното правителство насочени срещу правата на работниците и генериращи обща прекаризация на труда. Колективната сила на работниците и синдикатите ще бъде радикално намалена, като се даде предимство на преговорите на равнището на единичната фирма; мерките за гарантиране на сигурността на работното място ще бъдат премахнати; уволнението ще бъде по-лесно от преди. Това са някои от трансформациите, предложени от наредбите на Макрон. В съответствие с общо европейската атака срещу трудовите права, правителството обявява война на френските работници.

Стачката включва работници от публичния и частния сектор. В момента, когато спрем да работим, когато стачкуваме, ние демонстрираме, че обществото е наше – то е на работниците и на всички, които помагат за неговото ежедневно функциониране, а не на правителството, което може и да върви „Напред!“( „en marche!“ – лозунгът от предизборната кампания на Макрон), но само в услуга на работодателите. Това може да бъде началото на едно по-широко движение на стачки и протести: ако нашата стачка става по-силна и по-силна, ще бъде по-трудно за правителството да заяви, че има нужната легитимност за да изтрие кодекса на труда.

От Франция до Европа, към транснационална социална стачка!

През последната година силата на стачката „срещу новия Трудов закон и неговия свят“* създаде безпрецедентни връзки между различните сектори – между работещите несигурна работа и работниците със стабилна такава, между мигрантския труд, активистите и студентите: стачката стана социална и обхвана цялото общество. Тази година трябва да направим крачка напред, за да може нашата борба да набере още повече сила и да издържи на враждебността на правителството. Трябва да пресечем границите на Франция и да създадем транснационални връзки, за да можем ефективно да атакуваме европейската организация на експлоатация, от която наредбите на Макрон са само една част. Това са всички мерки, прилагани в цяла Европа, насочени към отслабване на силата на работниците чрез увеличаване на несигурността, намаляване на заплатите, орязване на социалните услуги и ограничаване на мобилността на мигрантския труд.

Като „СУД Солидер“  ние днес сме част от стачката на работниците от търговския сектор, като Карфур, Лидъл и Амазон. Тези транснационални вериги, особено Амазон, ни разкриват необходимостта от разширяване на борбата на транснационално ниво, създавайки връзки с работниците от другите страни. Шефовете на Амазон използват разликите в заплащането и данъчните системи в Европа не само за да печелят пари, но и за да изнудват работниците, като прехвърлят потоците от стоки в различни хъбове в случай, че работниците стачкуват. Работниците на Deliveroo, Foodora и Uber Eats (мобилни приложения за доставка) се сблъскват със същите проблеми в борбата си. Само чрез установяване на солидарност през границите можем успешно да нанесем щети на работодателите и да противодействаме ефективно на наредбите на правителствата.

За нас е възможно и необходимо да се изгради транснационална мрежа. Трябва да укрепим съществуващите връзки и да установим нови, за да открием пред себе си пътя към мащабна  транснационална социална стачка!

* „Срещу Трудовия закон и неговия свят“ беше лозунг използван по време на масовите стачки и протести миналата година, когато реформата за първи път беше лансирана от правителството на Франсоа Оланд. Добавяйки към съпротивата срещу трудовата реформа и „неговия свят“, стачкуващите искат да дадат ясно да се разбере, че тези протести и стачки не са просто срещу конкретното антисоциално законодателство, а срещу целия политически елит в Европа и политиките на неолибералния капитализъм, на който всички те са проводници, независимо дали от ляво или от дясно.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*