Франция: Призиви за обща стачка срещу реформите на Макрон

Намаляване на приноса на работодателите, кастриране на трудовото законодателство, пенсионни реформи: правителството на Макрон е тук, за да завърши унищожението на всичко, което работниците са извоювали. Синдикалисти и активисти във Франция призовават работниците да се поучат от уроците на миналите борби и да стартират продължителна обща стачка, за да парализират икономиката.

Можете да видите призива за действие срещу правителството на Макрон на френската анархистка организация Либертарна Алтернатива (Alternative Libertaire) ето тук  – ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЕ

40 години остеритет
Изправени пред слаб растеж, който обаче не спря шефовете да реализират огромни печалби, правителствата – и отляво и отдясно (с изключение на краткото прекъсване през 81-82 г.) послушно прилагат буржоазната програма: остеритет. Това е названието на политиките, които са насочени срещу всички победи, извоювани от работниците от Освобождението на Франция до днес.

Тези неизбежно непопулярни политики предизвикват постоянна, почти автоматична, смяна на десни и леви правителства, тъй като гласоподавателите гласуват за обещанията за промяна. Постоянното разочарование причини слабостта на цялата политическа система, както се вижда ясно в увеличението на броя на негласувалите и в гласовете за Льо Пен, което опустоши Петата Република. Макар че богатите се възползваха от този период, сега се притесняват, че народния гняв вече не може да бъде канализиран чрез гласуване. Така че най-мъдрите стратези на буржоазията изобретиха Макрон. Нито ляв, нито десен, нито дори от центъра, а просто … модерен!

Макрон, последния коз на буржоазията

След като той спечели изборите, мандатът на Макрон е да задържа социалните експлозии и да завърши унищожаването на социалните придобивки. Действията на съпротива, стачките и масовите демонстрации може да не принудиха правителствата да отменят ултралибералните политики, но със сигурност успяха да ги забавят. Премахването на приноса на работодателите означава смърт за  солидарната социална система. Орязването на бюджета за образование е първата стъпка към възхода на частното образование – от началното училище – до университетите. Унищожението на трудовия закон (Loi Travail) и правото на синдикализъм означава атомизация на работниците, а пенсионната реформа предвидена в програмата на Макрон за януари 2018 представлява истинска катастрофа и ще има ужасни последици. Приложението на законите за „извънредно положение“ срещу обикновените хора води до ескалация на репресиите срещу членове на синдикати, еко-активисти и тези, които се занимават с мигрантска солидарност.

Достатъчно, или повече?
Рейтингът на Макрон вече се срутва, а обещаната политическа прозрачност се превърна в тайно управление чрез декрети! Трябва да гарантираме успеха на протеста в лятното училище MEDEF5 и стачките на 12 септември.
Също така трябва да научим поуките от минали борби. Синдикатите, които са все още в борбата, се подготвят за стачки през септември. Тези три отделни инициативи са по-добре от нищо, но не са достатъчни, за да спечелим. Дори ако това означава загуба на тридневна заплата, синдикатите и работниците трябва да обявят три дневна Генерална стачка. Три дни в които икономиката – индустриални и търговски зони, училища и университети – всичко трябва да спре. На четвъртия ден, ние ще бъдем в по-добра позиция да решим как да продължим от тук нататък и да увеличим анти-капиталистическите сили. 

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*