Пенсионерите се вдигнаха за по-високи пенсии. Тече подготовка за още по-мащабни действия в края на седмицата

Пенсионери излязоха на спонтанен на протест пред Народното събрание и поискаха по-високи пенсии и по-достойни условия за живот. Поводът е проектобюджетът за следващата година, който днес влезе за разглеждане в парламентарните комисии.  Възрастните хора настояват за увеличаване на плащанията и достойни старини. Конкретно те настояват пенсиите да се увеличат с 22%, да се преизчисляват всяка година и то с по-висок процент.

„С 8 лв. ми е увеличението и в момента пенсията ми е 388 лв. Аз съм инженер конструктор проектант и работя 42 години. Докога, докато умра?“ – сподели една от участничките в протеста.
Техните искания включват още да бъде изработен закон за възрастните хора, в който да бъдат разписани правата им. Пенсионерите се надяват исканията им да бъдат чути и депутатите да се съобразят с тях при обсъждането и приемането на бюджет 2018 г.  Припомняме, че към 31 декември 2016 г. общият брой на пенсионерите в България е 2 181 356 души.  22.5% от тях или над половин милион души получават пенсия под 200 лв – далеч под линията на бедността в България установена на 314лв.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*