Готвят се масови съкращения в Сименс. Синдикатите са готови да отговорят със стачки.

Сименс обяви мащабни съкращения на работни места в Германия и по света. Същевременно компанията ще се заеме с реализирането на едно от най-големите първични публични предлагания в историята на Германия. Големия германски синдикат IG Metall  заплашва с масови стачки.

Сименс, най-големият индустриален конгломерат в Европа, обяви плана си да освободи около 6900 служители през следващите години, което представлява близо 2% общата работна ръка в компанията. Половината от планираните за съкращение работни места се намират в Германия. IG Metall, основният представител на работниците заплаши, че ще отговори със стачни действия. Съкращението на работните места засяга главно газоразпределителните дружества на Сименс и тези в енергетиката, които са свили обема си заради бързия растеж на възобновяемите енергийни източници .

Още през октомври се появиха слухове, че Сименс ще реорганизира част от дейностите си. В средата на ноември планираните съкращения на работни места станаха официални. Преговорите с профсъюзите се провалиха и на няколко места бяха организирани протести, като например в Офенбах, близо до Франкфурт, където ще бъдат съкратени 700 работници. Докато все още не е ясно до каква степен различните обекти на компанията ще бъдат засегнати, някои вероятно ще бъдат напълно затворени, като Лайпциг и Гьорлиц (около 950 работници).

Гневът на работниците и синдикатите се подхранва от огромните печалби, които реализира Сименс и предстоящото й публично предлагане, което е едно от най-големите в историята на немската борса. Сименс планира да представи в Франкфурт следващата година (2018 г.) своето струващо 40 млрд поделение за медицински решения, започвайки с 25%, приблизително 10 млрд. Евро.

Протестите срещу съкращаването на работни места са водени от казионния синдикат IG Metall. IG Metall е най-големия синдикат на металурзите в Германия, най-големият синдикат в страната и най-големият индустриален синдикат в Европа. В историята на германските профсъюзи след Втората световна война IG Metall изигра важна роля за постигането на прогресивни трудови закони като 5-дневна седмица, платен отпуск по болест и 35-часова работна седмица в металургията.

Германските синдикати не са склонни да се приемат консенсусно ориентирани трудови отношения с ниско ниво на конфронтация. Синдикатите са установили своето влияние чрез колективно договаряне в бордовете за преговори. От 2010 г. например уволненията, на база оперативни основания (намаление на обема на работа и преструктуриране на компанията), изискват разрешение от страна на IG Metall и Съвета на работниците. Следователно планираните съкращения на работни места се разглеждат като нарушение на това споразумение. Поради силния си ангажимент към преговорните структури и близките си връзки с партиите *, не можем да очакваме радикални действия, или поне не такива инициирани от IG Metall. В интерес на истината е малко вероятно стачките да започнат преди Коледа, както каза и говорител на IG Metall пред WirtschaftsWoche, тъй като секторът зачита „мирното споразумение“ до края на годината.

* През 2015 г. председателят на синдикалната организация на профсъюзите DGB и председателите на седем от осемте синдикални федерации в DGB имаха карта за членство в SPD (Немската социалдемократическа партия).

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*