Работници от НИМХ на протест срещу ниското заплащане

Мететеоролозите от БАН излязоха на протест в София заради ниските заплати и трайното недофинансиране на института. Работниците заплащиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, те ще преминат към ефективни стачни действия и към спиране на дейността на метеорологичните станции.

„Да спре прогнозата означава потокът информация, който излиза от Националния институт по метеорология и хидрология, да спре не само за гражданите и всички институции, министерства и служби, с които работим, така и да се спре потокът към Световната метеорологична организация, с която има спогодби”, предупреди Евгения Егова, физик-метеоролог от НИМХ към БАН.

Заплатите в института са малко над минималната за страната, въпреки че се касае за квалифициран труд.Техниката, с която се работи, е на повече от 20 години, а без нея не могат да се правят измервания, споделя Ваня Симеонова, отговорник на хидрометеорологичната станция в Монтана. Тя допълва, че за необходимите им измервания дори си служат с пластмасови шишета, което намира за „непростимо“ в днешно време.

Това е поредния протест на работници от публичния сектор, след като от началото на годината станахме свидетели на масови протести на работници от общинските болници, социални работници и др. Протестите идват и на фона на ескалиращото напрежение между държавата и родителите на деца и възрастни с увреждания.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*