- Без Лого - http://bezlogo.com -

Звучен шамар за транспортните босове от Брюксел

Днес, Европейският парламент прие на първо четене пакета „Мобилност 1“ известен и като пакета „Макрон“, който предвижда защита на трудовите права и социални придобивки за работниците в транспортните компании в Източна Европа. Въпреки повече от година на агресивен лобизъм от страна на транспортните босове, в който ентусиазирано се включиха всички парламентарно представени партии, протестите в Брюксел и в София и медийната кампания, маймунджилъците на родните лобисти не им помогнаха да наклонят везните в своя полза.

Част от мерките предвидени в пакета гласуван в европарламента са гарантиране на правото на шофьорите, да се връщат при семействата си в България веднъж на три седмици и прекратяване на практиката, шефовете на транспортните компании да принуждават шофьорите да спят в кабинките на камионите, за да спестят разходи за настаняване, както и с цел да им пазят стоката, като по този начин шефовете спестяват и от застраховка. В тях е разписано и гарантиране на заплащането на командировачни според правилата на страната, в която шофьорите извършват дейност. При извършване на дейност в дадена страна за повече от 72 часа (т.е когато не се касае просто за преминаване през нея), шофьорите да получават командировачни според правилата в съответната страна.

Естествено, на всички е ясно, че предложения нов регламент не е резултат от някаква общоевропейска солидарност с правата на българските работници, а от тънките сметки на правителството на Макрон и компания, които защитават интересите и „конкурентноспособността“ на западноевропейските превозвачи. Същото се отнася и за нервното хленчене на собствениците на транспортни фирми в България и другите източно Европейски страни, които чрез страх и спекулации относно загуба на работни места, опитват да мобилизират работниците и обществеността в защита на техните частни интереси.

Новият общо европейски регламент, макар и произлязъл от сблъсъка между интересите на частниците, е изцяло в полза на българските работници, на които не би трябвало да им пука за печалбите на френските или българските капиталисти, а за собствените им интереси! Така че загубата за шефовете в Брюксел днес, е победа за работещите в сектора – както за българските работници, които, ако не бъдат приети социалните клаузи в пакета, ще продължат да работят при най-лошите условия на труд в ЕС, така и за техните колеги от другите страни, които в момента усещат натиск върху собствените си права, заради социалния дъмпинг налаган от българските транспортни компании.

Днес проектът мина на първо четене. Окончателното приемане на мерките тепърва предстои.

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Звучен шамар за транспортните босове от Брюксел"

#1 Comment By Mutual Aider On 4 април 2019 @ 18:53

В българските медии Пакетът Макрон е представян ,като едва ли не опасен за националната сигурност ,но това е нормално предвид това кой държи медиите .