- Без Лого - https://bezlogo.com -

Бизнес по руски – “Нокия”, “Сименс” и който не ползва нашите спътници – вън!

[1]Русия заплашва да забрани вноса на мобилни телефони от производители, които не инсталират руската сателитна система за навигация “Глонас”, вместо американската GPS (глобална система за позициониране), съобщиха световните агенции. GPS е на практика интернационална система и се използва в уреди за навигация в цял свят, от всякакви производители на джипиеси за коли, за плавателни съдове, джиесеми и т. н.

Представители на “Нокия”, “Сименс” и “Моторола” в Русия са били инструктирани да инсталират системата “Глонас” (Glonass) в телефонните си апарати, предназначени за руския пазар, или да го напуснат, пише руският вестник “Ведомости”. Премиерът Владимир Путин приветствал решението.

Така се прави бизнес по руски – няма пазар, няма свободно движение на стоки. Ако искате да продавате джиесеми тук – ще използвате за навигация нашите спътници… Тоест – в Русия още няма пазар, а комунизъм.

Какво е GPS и какво е “Глонас” (Glonass)?

Системата GPS представлява група от (24) спътници, достигащи разстояние от 20 000 км от земята. Целта е всеки спътник да покрива продължително определена част от нейната повърхност. Комбинацията от спътници покрива цялата планета и всеки уред на земята засича сигналите си с няколко от спътниците и така установява местоположението си с точност до няколко метра (според уреда). Системата е пусната през 1974 г. за военни цели, а за граждански – в края на 80-те години. Годишната й издръжка е средно 400 млн. долара, вкл. подмяна на спътници.

Абсолютно на същия принцип е и руската система “Глонас”, която е изстреляла първия си спътник 1982 г., през 1995 г. има 26 спътници, но после намаляват. До края на 2007 г. системата трябваше да бъде задействана отново и за масова употреба, но поради технически проблеми въвеждането й се забави. В момента няма достатъчен брой спътници и покрива 100% от територията само на Русия.

Сега руските власти не използват пазарни методи да наложат своята система в света (и в самата Русия), като предлагат ниски цени и се конкурират с някакви предимства, а вместо това направо заплашват големи производители да ги изгонят… В Русия може и да стане, но на световния пазар този милиционерски протекционизъм няма как да има успех.

Впрочем, Русия действа така и с газа, и с петрола и т. н. – където може, налага диктат.

Интересно – ако “Нокия”, “Сименс” и др. вземат, че се договорят да направят бойкот на руския пазар, с какви джиесеми ще говорят руснаците? Какво ли ще си произведат сами?

5 Comments (Open | Close)

5 Comments To "Бизнес по руски – “Нокия”, “Сименс” и който не ползва нашите спътници – вън!"

#1 Comment By zearendil On 21 юли 2010 @ 16:02

Абе какви са тия глупости ве :)

#2 Comment By Миш Маш On 21 юли 2010 @ 16:49

Русофил… :-P

#3 Comment By zearendil On 21 юли 2010 @ 18:07

„Сега руските власти не използват пазарни методи да наложат своята система в света (и в самата Русия), като предлагат ниски цени и се конкурират с някакви предимства, а вместо това направо заплашват големи производители да ги изгонят…“ – все едно да кажеш, че Майкрософт не използват пазарни методи.

#4 Comment By Kihano On 23 юли 2010 @ 10:10

Руснаците са напълно прави. Точно така се прави бизнес. Оставете либералната догма за „свободния пазар“ на глупаците. Западът не е прогресирал чрез свободен пазар, нито южноазиатските тигри прогресираха със свободен пазар, нито Китай сега прогресира със свободен пазар. Русия се бави в развитието си тъкмо защото пазара й е прекалено отворен за внос и раздържавяването достигна нездравословни размери.

#5 Comment By Миш Маш On 23 юли 2010 @ 14:14

Мене ако питаш – всите са пе***си :)