Все повече имигранти остават без документи

Все повече имигранти, които са имали документи за престой изпадат от системата и излизат в „нелегалност”, алармира адвокат Василис Папастериу по време на пресконференция дадена от екип на адвокати в подкрепа на правата на бежанците и имигрантите. Той представи случите на три момичета, за които обясни, че са типични за изпаднали в „нелегалност” имигранти в Гърция. Общото в историите на трите момичета е, че са от дълги години в страната, работят, учат или са заедно със семействата си и в един момент се оказва, че нямат правото да останат повече в страната.

Адела от Пакистан е на 28 години и е родена в Гърция, но вече няма право да бъде тук. Нейните родители живеят и работят в страната от 30 години законно, Адела говори перфектно гръцки и въпреки това през 2007 г. тя остава без документи, без право да работи, да пътува. Едва преди няколко дни адвокатите успяват да изтълкуват закона по начин, който й позволява да подаде молба, за да получи документи за дългосрочен престой.

31-годишната Евангелия е родена в албанската столица Тирана. Нейното семейство пристига в Гърция преди двадесет години и малко след това се появяват на бял свят други двама членове на фамилията – братята на Евангелия. Тя и семейството й са имали документи, но по различни причини през последните години не успяват да ги задържат, защото не отговарят на критериите, за да си ги подновят. Въпреки това Евангелия следва в университет, но за да продължи обучението си трябва да се завърне в Албания и да й бъде издадена студентска виза. Това ще е временно решение за нея, защото след пет години, когато завърши тя пак няма да има правото да живее в страната и единственият й шанс ще бъде да се омъжи, ако пожелае да остане. Братята на Евангелия след една година завършват гимназията и ако искат да кандидатстват в университет документите са им необходими. „Парадокс е, че са родени тук и не могат да направят нищо” казва тя. „Парадокс е, че ако родителите са загубили документите си, това по някакъв начин повлича и децата” коментира една от адвокатките.

Историята на Татяна от Беларус, която също вече е без документи е малко по-различна, защото тя идва в Гърция, за да учи, но впоследствие започва да работи паралелно със следването си. Тя е дошла на 19 години в Атина и е тук вече 13 години. Според гръцките закони, за да си извади документи за престой и за работа е необходимо за две години да е работила 350 дни, което да си личи от платените осигуровки. Това важи за всички граждани на страни, които не са част от Европейския съюз и живеят в Гърция. Много от жените, които работят като домашни помощници не успяват да съберат необходимите дни, за които работодателите да ги осигуряват, а в конкретния сектор е широко разпространена и работата на „черно”. Затруднението да си набавят необходимите осигуровки важи и за мъжете голяма част от които работят в строителството на дневна надница.

„Голям продължава да бъде и проблемът за децата на имигрантите, които са родени в Гърция… Една голяма част от тях продължават да живеят без документи за престой, което означава, че работят на „черно” и живеят в постоянен страх и несигурност” отбелязват адвокатите.

Марина Николова

Адрес на статията
Етикети: ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40