Вълненията около противоречивия трудов закон в Гърция продължават, като тази седмица синдикатите и служителите в държавния сектор подеха нова вълна от протестни действия. Първо в средата на седмицата служителите в общините и районните центрове за местно самоуправление обявиха едночасова символична блокада във всички кметства в страната. След това последваха примера им и служителите от Гръцката федерация за социална политика, които обслужват оформянето и изплащането на пенсионните добавки за специалните професии в частния и държавния сектор. Служителите в двете най-големи гръцки авиокомпании Олимпик и Еджиан обявиха пък четиричасов протест между 11 часа на обед до 15 часа следобед в четвъртък 15 юли, като преустановяват всички полети на двете компании в по това време. Полицаите, пожарникарите и пристанищните работници също наддадоха глас срещу реформата в социално-осигурителната и пенсионната система, като се събраха на общ протест пред парламента.

Общото недоволството е срещу вдигането на възрастовата граница на пенсиониране, според която мъже и жени ще могат да вземат пенсия на 60 години при четиридесетгодишен трудов стаж или при навършени 65 години. Недоволство и непримирение предизвикват и окастрянето на 13-тата и 14-тата заплата, както и намаляването на заплатите на държавните служители. Допълнителните удръжки за спестовната каса Лафка също не се приемат от обществото, защото намалява общата стойност на месечната заплата.

Съюзът на държавните служители (АДЕДИ) обяви, че организира нов протест срещу правителствените реформи в четвъртък 15 юли. Държавните институции като данъчни управления, пощи, общини, кметства и министерства ще работят до 11 часа сутринта, след което ще бъдат затворени за гражданите. От 12 часа на обед синдикатът приканва всички недоволни от държавното управление да се присъединят към стачните действия пред парламента на площад Синтагма в столицата.

В същото време правителството въведе няколко извънредни промени свързани с правото на пенсия на държавните служители, което за съжаление не омилостиви синдикатите. В знак на добра воля правителството взе решение да бъде намалена с две години пенсионната възраст на жените работещи в организациите за местно самоуправление. Предложението е възрастта да стане 58 години от първоначалните 60 години. Родителите на деца-инвалиди ще се пенсионират на 50 годишна възраст, вместо на 55, а на заетите в полицията и армията ще им се признават до 5 години фиктивна служба (образование, военна служба и др.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40