- Без Лого - https://bezlogo.com -

Италианските медии стачкуват срещу нов закон

[1]Италианските медии започнаха нова стачка срещу закон, ограничаващ публикуването на информация, придобита чрез специални разузнавателни средства (СРС), съобщи агенция „Блумбърг“. Проектозаконът е предложен от премиера на Италия Силвио Берлускони.

Репортери от вестниците не отидоха на работа днес, което означава, че утре, 9 юли, няма да излязат печатните издания. Информационните агенции, телевизиите, радиата и интернет изданията на вестници и списания ще запазят ден на мълчание, твърди Италианската федерация на печатните издания.

В защита на закона Берлускони е казал, че течовете на информация от СРС позволяват известни личности от средите на политици, държавници и бизнесмени да бъдат „съдени“ в пресата. Против закона се обявяват полицията, журналистите, издателите и опозицията, които смятат, че той ще пречи на разследванията и силно ще ограничи свободата на медиите да отразяват важни за обществото теми.

Законът вече е минал през Сената и предстои да бъде подложен на гласуване в Камарата на представителите на 29 юли.

Ако законът премине цялата процедура и влезе в сила, той ще затрудни прокурорите при одобряване използването на СРС и ще намали позволеното време за използването им до 75 дни вместо 18 месеца, както беше досега. Журналистите ще бъдат заплашени да попаднат в затвора, а издателите  –  да бъдат глобявани с много големи суми.