- Без Лого - https://bezlogo.com -

Паради, патриоти, православие и прочее простотии

[1]Мина поредният „гей-парад”, който въпреки усилията на организатори, опоненти и най-вече медии, не се превърна в събитие с висока обществена важност. Всъщност благодарение на ежегодно увеличаващата се подкрепа на разни поп и чалга певачи, нашенски и европейски дупедати и други светски фактори, това събитие бързо се превръща в стандартна част от чалга-първенющината, с която толкова сме свикнали последните десетилетия.
Въпреки всички приказки и спорове за права, морал, закон и т.н., на мен ми се струва, че същината на цялата олелия трябва да се търси в друга насока. Вече трета година наблюдаваме как около въпросния парад няколко групи, самозвани представители на малцинства, мнозинства и дори висши сили, взаимно си придават важност, оправдавайки съществуването си, претенциите си, неадекватните си инициативи, а вероятно – и финансирането си. Едните са организаторите на парада, които претендират да се представители не само на сексуалните малцинства, но и на прогресивното човечество като цяло. Другите са фашизираните маргинали от БНС и разни други „патриотични” групички, присвоили си правото да говорят от името на единствени защитници на българщината и здравият народен морал. Не на последно място са сбирщината сребролюбци, ченгета и обикновени луди от синода на БПЦ, влизащи в ролята на ходещи анахронизми чрез рецитиране на назидателни лафове отпреди 2000 години. Трудно ще видите някоя от тези групи да взима отношение към някой наистина наболял казус в обществото ни, но пък ако някоя се задейства, със сигурност можете да очаквате и останалите. В този ред на мисли „Джемини” трябва да са много благодарни на БНС и БПЦ, защото без техните усилия гей-парада щеше да остане незабелязан, а хомофобията щеше да остане твърде битова и без организирани прояви – а пък холандския посланик трябва да знае за какво си е дал парите… Църквата и нацюгите също трябва да са безкрайно благодарни за гей-парада, защото без него съвсем нямаха да имат поводи да се правят на рицари-защитници на морала и традициите… Има и други насоки, в които тези породи показват прилики – на литургия например можеш да видиш повече мъже в рокли с дълги коси и тънки гласчета, отколкото на гей-парад; също така е трудно да намериш събитие, по-заредено с хомо-еротично напрежение от сбирка на гологлави, мускулести фенове на ефрейтор Шикелгрубер, които си сравняват татуировките…
Има още един принципен въпрос около цялата история с гей-парадите, на който досега не съм видял смислен отговор – а именно защо безапелационно се приема, че тази доста безвкусна и пошла форма на изява е обективен и естествен изразител на хората с различна сексуална ориентация и борбата им за равноправие. Всъщност на някои от местата, където тази „традиция” се е развила, парадите са преминали границата на порнографията и са се превърнали в публична оргия на ексхибиционисти и сексманиаци, които показват на света колко са различни, а не обратното… У нас картинката /все още/ е доста различна, но усилията на организаторите явно са в тази насока, щом толкова държат на клишета като натруфените травестити, танцуващи на платформа под звуците на Арита Франклин и „Вилидж пийпъл”… Аз лично не смятам, че различната сексуална ориентация носи със себе си каквито и да е интелектуални, морални, естетически или други особености, така че ми се вижда доста обидно за хомосексуалистите да твърдиш, че подобни паради са естественият им начин на изява. По същия начин бих реагирал, ако ДПС организират концерт на Софи Маринова и Азис под надслов „Циганска гордост”, последван от състезание по джепчийство – не защото съм расист, а защото подобна концепция е абсолютно сбъркана, подменя реалните проблеми със самоцелни представления и най вече – утвърждава стереотипите и разделенията, вместо да ги опровергава.
Ако питаш обаче ЛГБТ активистите или либералите-войни на политическата коректност се оказва, че ако не харесваш гей-парада, не харесваш и гейовете /всички, не само парадиращите/. А щом не ги харесваш, значи ги мразиш! Щом ги мразиш, значи не си прогресивен и модерен, а си част от консервативното, невежо и патриархално мнозинство, чиято еманация са гологлавите лумпени, освиркващи гей-парада. Гологлавците от своя страна използват аналогични диалектически способи, за да ти докажат, че си национален предател и вредител, ако си показал неодобрение или апатия към техните позиции. В крайна сметка се оказва, че си или примитивен хомофоб, или национален предател, а защо не и изчадие адово, сеещо разврат и содомия. Това е то, мърдане няма – особено лошо става, ако имаш мнение и си си позволил да го изразиш… И тъй като няма начин да излезеш невинен от тази буря в чаша вода, поддържана от парадиращи лицемери от различни видове – най-добре изобщо да не влизаш във филма и да направиш това, от което най-много ще ги заболи – да ги игнорираш.