Протестът на студентите по медицина завърши с безусловен успех!

Днес студенти и кандидат-студенти от Медицинския факултет на Софийския университет протестираха пред Министерски съвет. Причината бяха новите драстично повишени такси за специалностите им. Колегите медици изразиха своето недоволство с трансперанти с послания.

Резултат имаше – министърът на образованието Сергей Игнатов се срещна с протестиращите и обеща, че таксите за специалности Медицина (2 713 лева) и Медицинска сестра (1 443 лева) ще бъдат върнати до нормалния им размер (съответно 925 лева и 720 лева) още на заседанието тази сряда. Новите суми са били приети по стандартния ред, заедно с всички останали такси, по предложение на Академичния съвет на Университета, който е поискал корекция, казвайки, че става въпрос за техническа грешка. Министърът окачестви забавянето на прегласуването на тези такси с повече от месец като „лоша комуникация“. Също така той заяви, че специалността Медицинска сестра все още няма акредитация. Намекна се, че има и други такива специалности.

Което поставя въпроса, ако наистина е така защо тези специалности съществуват. Отговор ще търсим от ръководството на СУ.

Видео от БГНЕС с думите на министър Игнатов, както и на Иван Иванов, един от организаторите на протеста

Това е безспорен успех, постигнат с много усилия, за които колегите заслужават поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *