Днес забелязах в yvox.net една интересна тема на обсъждане.

Антоан Хлебаров е пуснал една снимка на плакат, на която се вижда как Лили Иванова рекламира някакъв билков чай. При по-внимателно вглеждане обаче набитото око може да забележи, че това не е Лили Иванова. Гримът и стайлингът са удивително добре докарани като прилика, позата – също, нищо чудно дори моделката да й прилича реално (не е задължително – който не гледа филми, той не знае какви чудеса прави добрият гримьор). И интересният въпрос е: нарушени ли са авторските права на Лили Иванова?

Отговорът е по-труден, отколкото изглежда. На плаката никъде не е указано, че това е Лили Иванова. А приликата сама по себе си не означава нищо. Сигурно стотици жени в България приличат на Лили дори повече, отколкото физиономията от плаката. Те какво, да бъдат задължени да си направят пластични операции ли? Или да им бъде забранено да се снимат за реклами, да се явяват по медиите, и т.н.?

(Добре, а ако някоя от тях е по-възрастна от Лили? Тогава авторското право върху този изглед ще е нейно. Тоест, тя ще има юридическото основание да съди примата ни за половин век незаконно използване на външността й в артистични изяви, и да поиска обезщетение в холивудски размер.)

Здравият разум казва, че това са глупости на търкалета. Когато обаче опрем до нуждата нещата да бъдат формулирани юридически, се оказваме пред сериозен проблем. Законно ли е да изглеждаш като някого, или не?

(Като капак на нещата, доколко Лили Иванова изглежда като Лили Иванова? Без грим и стайлинг вероятно външността й ще е много различна. Без пластични операции пък да не говорим. Тогава за какво става дума?)

Аз не знам коя е вярната логика в този случай. А вие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40