Опарените от фалита на частната застрахователна компания Аспис Прония, която бе закрита през октомври 2009 блокираха следобед центъра на Атина. В същото време вътре в парламента се разглежда на първо четене новият проектозакон, който да създаде гаранции на гражданите, вложили парите си в сектора на частното застраховане. Протестиращите скандираха „Върнете ни парите” и „Крадците да отидат във затвора”, а за засилване на ефекта бяха докарали четири празни ковчега,  на чиито капаци стоеше надписът: „Смъртта на частното осигуряване”.

Предложението, заложено в проектозакона, изготвен от заместник-министъра на финансите Филипос Сахинидис е да се намери приемник на фалиралата компания. Новото застрахователно дружество ще придобие активите и загубите на Аспис Прония, като се ангажира да покрие поне от 70% до 80% от задълженията към застрахованите. Правителството предлага парите за компенсация да дойдат от новообразуваната Взаимноспомагателна каса, в която застрахователните компании и техните клиенти ще внасят 1,5% (по 0,75% всяка една от заинтересованите страни). Времето, което ще отнеме да се съберат необходимите средства в новообразуваната каса може да достигне дори и десет години. Другото предложение на управляващите е, дружеството приемник да заеме от държавата необходимата сума във вид на ниско лихвен кредит и да покрие щетите на „изгорелите” от Аспис. И в двата случая обаче държавата не поема отговорността да покрие щетите на гражданите, които е трябвало да защити.

Потърпевшите коментират, че подобно решение е скандално и неприемливо както за тях, така и за застрахователите в страната. „Това предложение е първо антиконституционно и второ е неприложимо, защото при тези условия никое застрахователно дружество няма да поеме подобен риск,” заяви специално за GRReporter застрахователят Никос Сикеридис, който е бил застрахователен агент в Аспис Прония и в момента е член на Съюза на ощетените от застрахователното дружество.

Вторият вариант е ако не се намери компания-приемник, нещата да увиснат във въздуха и да се премине към съдилищата, където ще се реши кой прав, кой крив. Тази опция също не е приемлива според Никос Сикеридис, защото делата могат да се проточат десетки години и голяма част от ощетените може дори да не дочакат резултата от делото.

От съюза настояват правителството да поеме задълженията си и да изплати на 100% дължимите суми на частно осигурените, защото държавата не е изпълнила коректно дейността си като контролен орган и не е предотвратила закриването на Аспис Прония, независимо, че години наред компанията е давала сигнали за некоректност. „ С настоящия проектозакон държавата не поема никаква отговорност за случилото се, независимо, че всъщност с бездействието си и липсата на ефективен контрол е съучастник в разграбването на парите на застрахованите граждани,” заяви главният секретар на Съюза Костадинос Вараванис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40