След орязването на заплати, пенсии, осигуровки и добавки, съкратиха с две нощувки летуванията с програмите за социален туризъм в Гърция. Средиземноморската страна, независимо, че е на ръба на официалния банкрут и зае финансова помощ от спасителната тройка 110 милиарда евро за три години, все още поддържа програмата „Туризъм за всички”. Чрез нея държавата субсидира летните почивки на около 100 хиляди гърци годишно, като програмата покрива разходите за престой и прехрана в туристическия обект за шест нощувки. Според официалното издание на организацията „Туризъм за всички” към Министерството на културата и туризма в програмата са заявили участие около 3500 туристически обекта като хотели, квартири, апартамента и вили, които очакват „социалните” туристи през летния сезон.

Проблемът с намирането на свободни места обаче се оказва голям. „От пролетта търся свободни места, но в момента в който кажа, че сме от програмата „Социален туризъм” ми заявяват, че всичко е заето,” обяснява 32-годишната Александра. Тя и съпругът й са младоженци. Преди около година Александра губи работата си и днес зависят изцяло от заплата на мъжа си. Младата жена казва, че поради намаления персонал във фирмата на съпруга й годишните отпуски са намалени и могат да се ползват само през август. В същото време всички хотели и квартири в програмата работят също така и на свободни начала. Август е най-силния летен месец никой от туристическите предприемачи не иска да отдава стаи под наем по държавната програма, защото разходите по социалните летовници се покриват шест месеца по-късно. Така младата двойка, няма да може да се възползва от социалната програма.

„Социалният туризъм” се оказва не чак толкова социален особено за пенсионерите. Хората в третата възраст могат да ползват всички предимства на програмата, но първо трябва да платят цялата сума за престой, прехрана и транспорт, която се възстановява около осем до десет месеца по късно от държавата. Ако пенсионерът няма необходимата сума, за да осигури почивката си, не може да се възползва от програмата. „Миналата година платих почивката си с тринайсетата пенсия, която ми изплатиха в началото на август 2009. Това май бе и последното море, на което ходих,” казва с горчива усмивка 79-годишната Мери от Атина.

В старанието си да съкрати оперативните разходи, тази година организацията не е дала за печат официалните каталози с включените в програмата хотели. С официално съобщение до медиите Министерството на туризма оповести, че така са били спестени 160 хиляди евро от държавния бюджет. Информацията за наличните хотели се намира свободно в интернет страницата на организацията или в районните центрове за обслужване на гражданите.

Право на платените почивки имат граждани, които са с годишен доход под 18 хиляди евро или получават месечно общо до 1500 евро. Тук трябва да припомним, че минималната работна заплата в страната днес е все още 740 евро с тенденция да бъде понижена за следващата година поради задълбочаващата се икономическа криза. За семейства финансовият праг се увеличава на 31 хиляди евро приходи на година, а инвалиди и многодетни семейства няма ограничение в дохода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40