През март индийският парламент прие исторически закон, който чака окончателно одобрение – ако това стане 33 процента от парламентарните места ще бъдат запазени за жени. Но на кой му пука ? Жените в Индия все повече и повече започват сами да се борят за своите права и не чакат някои депутат да ги оправи.

В страната се появяват все повече женски въоръжени групи. Най-популярните са така наречените gulabis или още наричани „розовата банда“ заради цвета на саритата, които носят. Те действат в Uttar Pradesh – един от най-бедните райони на Индия.

Основателка на тази група е Sampat Pal Devi, сега на 40 години, която е била омъжена против волята си на 12 за един продавач на сладолед и която ражда първото си от петте деца на 15 години. Galabis се появяват през 2006 година и издирват жертви на домашно насилие – голям проблем за страната, дори в доклад на ООН се признава, че всеки две от три омъжени жени са жертви на такова насилие под една или друга форма.

Galabis посещават съпрузи прилагащи насилие и ги предупреждават да спрат. Ако те не се вслушат в съветите им, жените в розови сарита ще се върнат и този път ще носят бамбукови пръчки. Вида на тези пръчки кара мъжете да преосмислят широко разпространеното мнение, че жените са по-слабия пол.

http://news.infoshop.org/article.php?story=20100722215230877

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40