На 15 юли Сенатът на САЩ прие онова, което всички наричат „най-мащабната реформа на финансовия сектор от времето на Голямата депресия“. Законът, който се оказа по-скромен от първоначалния проект, е политически успех за Барак Обама. Изправен пред отслабеното от кризата лоби на банкерите, той съумя да се възползва от разкритията за практиките на „Голдман Сакс“.

В ДЕНЯ, в който законът за банковата система, кръстен „Дод-Франк“ (по имената на народните представители демократи Кристофър Дод и Барни Франк) беше приет от Сената, се случи и нещо друго, останало в сянка: споразумението между федералната агенция, която трябва да въдворява ред на борсата, а именно Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), и „Голдман Сакс“. Срещу глоба от 550 милиона долара инвестиционната банка се освободи от жалба за измама, свързана с финансовия продукт „Абакус“, благодарение на който успя да се предпази от спада на облигациите в сектора на недвижимите имоти точно когато увещаваше клиентите си да инвестират на този пазар… Дълго критикувана за бездействието си, SEC получи възможността да се прояви. „Голдман Сакс“ пък показа размаха на политическите си умения, като призна, че са направени грешки при пускането на продукта на пазара, без обаче да се поставя под въпрос работата на ръководството. В крайна сметка банката може да обърне нова страница. На пръв поглед глобата изглежда сериозна, но сумата се равнява едва на двуседмичните ѝ печалби. Или 3% от стойността на премиите, раздадени от банката през 2009 г.

Замаскиране на гръцките сметки

ТОВА УМЕНИЕ да играе с властта – или да си играе с нея – не е изненада за никого. От началото на 90-те години на XX в. след престоя си в банката всеки един от шефовете на „Голдман Сакс“ напълно логично се радва на забележителна политическа кариера (вж. карето по-долу). Кръвната връзка с политическия свят обяснява участието на банката в големите финансови маневри. Тя изигра централна, но неясна роля в скандала с високорисковите ипотечни кредити (subprime) и спасяването на банките. Помогна на Гърция да замаскира сметките си, с което ускори кризата на еврото. Предполага се също, че спекулирайки със суровините, тя е повишила изкуствено цената на петрола. Освен това банката съумя като цяло да реализира значителни печалби, включително и след спукването на балоните, за чието надуване допринесе много. Изобилните приходи през „блажните“ години не изненадваха никого. Но след срутването на кулата от карти и последвалата чистка печалбите през „постните“ години най-накрая шокираха общественото мнение, което се запита: дали нещастието на многобройните жертви на спукването на балоните не носи щастие на „Голдман Сакс“?

Основана през 1869 г. от Маркус Голдман, еврейски емигрант от Бавария, към когото скоро се присъединява и зет му Самуел Сакс, компанията, в началото специализирана в комисионерството с „търговски книжа“ (краткосрочни заеми), издавани от компании, дълго време остава встрани от влиятелните финансови кръгове, които тогава почти изцяло се състоят от бели англосаксонци протестанти (white anglo-saxon protestant – wasp). Банката е тежко засегната от кризата през 1929 г. и изживява разцвета си едва след края на Втората световна война. През 1956 г. инвестиционната банка играе ключова роля при въвеждането на автомобилостроителя „Форд“ на борсата. Постепенно си спечелва достойна за завист репутация, както заради професионализма си, така и заради работоспособността на екипите си, изключително сплотени и завладени от силна фирмена култура. Ръководена от старовремски финансисти като Сидни Уайнбърг и Гус Леви, банката постепенно се налага сред традиционните влиятелни кръгове и накрая се слива с тях.

Все пак „Голдман Сакс“ се различава от конкурентите си. Банката е известна с методичността и предпазливостта си, както и с това, че никога не е участвала в операции с „враждебни“ оферти. Заради един от девизите си – „Бързай бавно!“, тя си спечелва прозвището „костенурката“. Противно на някои от съперничките си банката избягва разточителните разходи. За да покаже, че парите не бива да са единственият стимул за служителите, ръководните ѝ кадри печелят по-малко от колегите си от конкуренцията, на което се дължи и относителната ѝ „скромност“. Друг неин девиз – за дългосрочната алчност, ѝ налага да инвестира търпеливо и да прави финансови жертви, когато това ѝ осигурява безрезервна вярност на клиентите. Вътрешната култура се изразява в прословутите „четиринадесет заповеди“. Седмата гласи: При нас няма място за хора, които поставят личните си интереси пред тези на фирмата или на клиентите. В затворения клуб на търговските банки деонтологичният кодекс и спазването на дадената дума все още означават нещо [1].

Всички тези прекрасни принципи постепенно губят силата си с премахването на финансовата регулация през 80-те години на XX в. Върховен критерий става все по-голямата рентабилност, възможна единствено ако се използват съмнителни методи: опасно завишен лостов ефект (спекулативни покупки, финансирани чрез заеми); обезсилване на малкото останали правила; нови методи, прилагани със смъртоносна скорост [2].

Именно от този период датира кръвната връзка с властта (макар официалната политика все така да хвали върховенството на пазара), интернационализацията и бясното печалбарство [3].

Бавно, но сигурно „костенурката“ се превръща в „октопод“, възнамеряващ да пренапише в своя полза финансовите правила – които ще направят възможно почти всичко. Срещу огромни суми се наемат в чужбина съветници от политическия и финансовия елит, за да помогнат на банката да печели от вълната на дерегулацията и приватизациите. Във Франция например първо е избран Жак Маю, финансов инспектор, който преди това е бил президент на „Сосиете женерал“, генерален директор на Националния фонд на „Креди агрикол“ и президент на „Сасилор“. Наследява го Шарл дьо Кроасе, финансов инспектор и бивш президент на търговската банка CCF (Crédit commercial de France), управител на „Буиг“, „Рено“, LVMH и „Талес“.

Друг важен обрат настъпва през 1999 г. „Голдман Сакс“ придобива статута на компания, която се котира на борсата [4]. До вчера тя е била обединение на физически лица в командитно дружество, чийто капитал и печалби са принадлежали на съдружници, отговарящи с личното си имущество за поеманите от компанията рискове, и в което те са били задължени да реинвестират основната част от печалбите си. От този момент фирмата се превръща в „публично дружество“ (с тогава „установена от пазара“ стойност от 3,6 милиарда долара). Така всичките двеста двайсет и един партньори на „Голдман Сакс“, притежатели на 48% от капитала, прибират средно по 63 милиона долара всеки [5]… Така се слага край на финансовата дисциплина и „дългосрочната алчност“. Когато удря часът на финансовите спекулации, успехът се преценява според генерираните печалби за всяка отчетна година. „Голдман Сакс“ изпреварва всички банки на Уолстрийт от гледна точка на рентабилността (13,4 милиарда долара нетен резултат за 2009 г.). И оповестява на всеослушание бонусите на служителите си.

Играчът, който знае всички карти

ВЪВ финансовото казино банката изпълнява няколко функции: тази на крупието, което прибира комисионна от всички залагания; тази на съветника, който срещу солидно заплащане изработва стратегии и предоставя поверителни сведения на клиентите си – правителства, институционални инвеститори и непоправими прахосници като хедж фондове¬те (спекулативни фондове). Нейните анализатори и икономисти са сред най-влиятелните на планетата и изявленията им често променят хода на събитията. Но на игралната маса „Голдман Сакс“ е преди всичко като играча, който знае картите на всички останали – той определя не само своите, но и техните залози…

Основната част от печалбите на фирмата всъщност идва от търговските операции със собствените ѝ фондове. Банката влага капиталите си на всички финансови пазари, в търговията с недвижими имоти и в компаниите с голям потенциал. Освен това, след като през 1981 г. се сдоби с „J. Aron & Company“, тя се превърна в играч тежка категория на пазара на суровини и така, умишлено или не, оказва влияние върху икономическото здраве на производителите и потребителите по цял свят. Не ѝ убягват сделките на петролния пазар, нито свързаните с глобалното затопляне (по-специално златната мина на „въглеродните кредити“) [6].

Конфликтите на интереси са присъщи на този супермаркет на финансите, който предлага богата гама от услуги и постоянно се опитва да увеличи възвръщае¬мостта си. Скандалът „Абакус“, предизвикан от недискретните електронни писма на френския брокер Фабрис Тур (вж. статията „Как математиците превръщат оловото в злато“), е пример за това. „Голдман Сакс“ беше обвинена от SEC, че е излъгала клиентите си, когато през 2007 г. им е продала структурирани облигационни емисии (collateralized debt obligations, CDO), сложни дериватни продукти, гарантирани от високорискови ипотечни кредити (subprime), без да ги информира, че в същото време залага на срива им. От една страна, самата банка е ликвидирала портфейла си от subprime, за което е била в правото си. Но преди всичко тя е скрила от клиентите си, че за да извърши операцията, е получила 15 милиона долара от спекулативния фонд „Полсън“. За добро (или за лошо) самият спекулант Джон Полсън изглежда е помагал на специалистите на банката да подберат кредитите с най-голям шанс да се сринат.

С други думи, с ясното съзнание, че кризата на високорискови ипотечни кредити е била неизбежна, „Голдман Сакс“ е продължила да насърчава клиентите си да залагат на повишаване на цените в недвижимия сектор, докато в същото време в съдружие с един спекулативен фонд е правила залози за спад, което е довело до ускоряване на срива на тези ценни книжа. Инвеститорите, които не са се усъмнили в двойната ѝ игра, най-вероятно са загубили повече от 1 милиард долара в тази авантюра [7]. Преди да признае някои грешки и да плати солена глоба, банката отрече обвиненията, смятайки, че жалбата е неоснователна. Случаят на Гърция предоставя друг пример: нюйоркската банка е била наета като съветник на гръцкото правителство, а в същото време е спекулирала с дълга ѝ.

От правна гледна точка обаче „Голдман Сакс“ може би е била в правото си. Невинаги неморалното е незаконно. Преди по-малко от двайсет години по време на скандала със спестовните каси около хиляда и петстотин банкери бяха осъдени на затвор благодарение на законите за борба с измамите, приети в миналото за борба с мафията и организираната престъпност. Сега банкерите вече имат съвсем различен статут, налага се нова законова и идеологическа рамка. Най-различни практики (като застраховането на дългове, познато под името суапове за кредитно неизпълнение, credit default swaps, CDS) не подлежат на абсолютно никакво регулиране. Налага се принципът на латинската поговорка caveat emptor („да внимава купувачът“). „Голдман Сакс“ доволно повтаря, че просто е отговорила на молбата на клиентите си, които впрочем са опитни инвеститори, длъжни да извършват системни проверки (т. нар. due diligence). Още повече че всички законови документи съдържат определени предупреждения и резерви.

Във висшите финансови кръгове обаче непрозрачността често се дължи на прекалената прозрачност. Всеки продукт е съпътстван от няколкостотин страници документация, често невъзможни за изчитане, но се предполага, че те трябва да бъдат прочетени и разбрани. Това обяснява защо някои инвеститори се доверяват на оценките на рейтинговите агенции, които често грешат. Когато казва колко рисковани са издадените от „Голдман Сакс“ ценни книжа, оценени с най-високата оценка ААА, Рама Конт, директор на Центъра за финансово инженерство към Колумбийския университет, констатира, че информацията е достъпна, но всяка ценна книга от типа subprime е с обем от петдесет до шейсет страници, като обикновено различните юристи ги съставят по различен начин. Трябваше да мобилизираме съответния квалифициран персонал, за да бъдат проучени пет хиляди и седемстотинте страници на дълговия дериват „Абакус“ [8]…

След като дълго време предизвикваше възхищение, групата вече има проблеми с публичния си образ. В разгара на световна икономическа криза, за избухването на която значително допринесе заедно с останалите гиганти на Уолстрийт, банката раздаде на ръководството си бонуси, сметнати за неприлично високи. Избухнаха и други скандали, бяха отправени и други обвинения, които поставиха въпроса дали сравнително лекото ѝ преминаване през финансовата буря не се дължи на вездесъщността на старите ѝ служители. Но днес, дори и сред онези, които се облагодетелстваха от щедростта ѝ, е проява на добър вкус да я критикуват. Барак Обама, Гордън Браун и Ангела Меркел се изказаха сравнително сурово за предприятието, което някой ден може да им предложи работа.

Скандалът с „Голдман Сакс“ поне направи възможна реформата на американската финансова система. Законът „Дод-Франк“ със сигурност е ясен по отношение на основните принципи: да се възпрепятства крахът на големите финансови институции и спасяването им от страна на данъкоплатците, да се сведе до минимум спекулирането на банките със собствените им средства, да се наложи по-голяма прозрачност на пазара на дериватни продукти, разменяни по общо съгласие, и накрая да се защитят потребителите от мародерските и лихварските практики. За сметка на това, неговите две хиляди и триста страници не изглеждат толкова задоволително от гледна точка на прилагането на тази програма. Въпреки че числата на Американската търговска палата навярно са умишлено преувеличени, законът „Дод-Франк“ предполага десет различни правителствени агенции да напишат петстотин тридесет и три нови наредби, да се проведат шестдесет проучвания и да се съставят деветдесет и четири доклада в срок от три месеца до четири години…

Лобито на банкерите ще води борба по всички тези фронтове. То залага на постепенното изчезване на общественото озлобление към финансовите институции, за да възвърне цялата си някогашна свобода. И в този случай „Голдман Сакс“ ще съумее да изиграе ролята си.

LE MONDE DIPLOMATIQUE

- Превод Марта Иванова


Високопоставени приятелства

Бившият директор на „Голдман Сакс“, Робърт Рубин, оглави Националния икономически съвет, създаден от Бил Клинтън (1993-1995), след което стана негов министър на финансите (1995-1999). Той допринесе за „успокояването“ на финансовите среди, като се превърна в пламенен радетел за премахването на финансовата регулация. По време на президентския мандат на Джордж У. Буш двама други бивши ръководители на голямата търговска банка изиграха важна политическа роля в различни клонове на управлението и (както повелява прагматизмът) в двете партии – на демократи и републиканци. От 2006 г. до 2009 г. Хенри Полсън беше министър на финансите (и главен архитект на плана за спасяване на банковата система), а през 2000 г. Джон Корзайн беше избран за сенатор на Ню Джърси (от Демократическата партия), след като похарчи 62 милиона долара от собственото си състояние за най-скъпата дотогава сенаторска предизборна кампания в американската история. След това той беше губернатор на този щат от 2006 г. до 2010 г.
Други по-незабележими висши служители на „Голдман Сакс“ изиграха също толкова важна политическа роля, особено при скорошния финансов крах. Нийл Кашкари беше протеже на Полсън в „Голдман Сакс“, след което го последва в държавната хазна, където на 35-годишна възраст стана най-важният разпоредител по програмата TARP (Troubled Asset Relief Program – програма за освобождаване от проблемните финансови активи), в рамките на която раздаде 700 милиарда долара за рекапитализиране на финансовите институции. Стивън Фрийдмън пък, бивш шеф на банката, при избухването на финансовата криза съвместяваше три поста: управител в „Голдман Сакс“, председател на Комисията по разузнаването към президентството и председател на Федералния резерв в Ню Йорк – органа, който наблюдава „Голдман Сакс“.
В контекста на тази система на влияние медиите често наричаха търговската банка „Фирмата“ и дори „правителството Сакс“. Не само в САЩ обаче компанията изпълнява ролята на чакалня към властта. Романо Проди и Марио Драги, съответно министър-председател и управител на Централната банка на Италия, са били съответно съветник и вицепрезидент на „Голдман Сакс“ за Европа. Нигериецът Олусегун Аганга, бивш генерален директор на банката в Лондон, днес е „икономически цар“ в страната си. Понякога пък политици с успешни кариери получават премиалните си в частния сектор. Такъв е случаят на Питър Съдърланд. Първо министър на правосъдието на Ирландия, а после европейски комисар по въпросите на конкуренцията и генерален директор на Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ), днес той е президент на „Голдман Сакс Интернешънъл“ в Лондон.
И. В.

Бележки под линия

[1] Charles D. Ellis, The Partnership: The Making of Goldman Sachs (Партньорството: създаването на „Голдман Сакс“), Penguin Books, New York, 2009.

[2] Вж. Suzanne McGee, Chasing Goldman Sachs: How the Masters of the Universe Melted Wall Street Down… And Why They’ll Take Us to the Brink Again (Преследването на „Голдман Сакс“: как господарите на вселената провалиха Уолстрийт… и защо отново ще ни доведат до ръба), Crown Business, New York, 2010.

[3] Вж. „Les assises du système bancaire ébranlées par la déréglementation“ (Премахването на финансовата регулация разклати устоите на банковата система), Le Monde diplomatique, януари 1991.

[4] Lisa Endlich, Goldman Sachs: The Culture of Success („Голдман Сакс“: културата на успеха), Simon and Schuster – Touchstone, New York, 2000.

[5] Nomi Prins, It Takes a Pillage: Behind the Bailouts. Bonuses and Backroom Deals from Washington to Wall Street (Необходим е грабеж: зад заемите. Бонуси и сделки под масата от Вашингтон до Уолстрийт), Wiley, Hoboken, 2009.

[6] Matt Taibbi, „The Great American Bubble Machine“ (Великата американска машина за балони), Rolling Stone, New York, 5 април 2010.

[7] Вж. „Des Français qui gagnent“ (Французи, които печелят), Le Monde diplomatique, юли 2010.

[8] Sylvain Cypel, „Les „conflits d’intérêts“ d’Abacus“ („Конфликт на интереси“ при „Абакус“), Le Monde, 4 май 2010.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40