Икономиката не върви. Чуждестранни инвестиции не идват. Кризата вилнее, докато Дянков и Красавицата пазаруват бяла техника. Митническият бос обяви, че заедно с Шпертплата били провели успешно тежки реформи в Агенцията. 27 август трябва да бъде обявен за ден на хумора, а Ваньо Танов тутакси да го проводят за асистент на Шкумбата в Чикаго. Да напише очерк за образцовия данъкоплатец Алфонс Капоне.

За Фашиста нещата са ясни. Отдавна. Както и за Шпертплата. Той също беше от екипа, контролиран изцяло от ДАНС №1. Танов вероятно го е оставил, за да му разказва как Цайса се е „самообразовал” във врътките, докато разкарал като пръв мръсник болната си жена. Или как Запалката командорел хората на знаков играч като Дънката.

За пореден път се доказа, че спазването на Процедурата по „приемането-предаването” на контрабандните канали при смяната на властта се спазва повече от неведнъж пробиваната мафиотска омерта. Бившите властници сдават на новите. И толкова. Нещо повече. И за предишните има пай. Само процентите за тях се променят. Надолу, разбира се. За да се промени тази престъпна практика, вероятно трябва да бъде обявено военно положение. Или Борисов да докаже, че държи на думата си.

Шпертплата щял би да потърси „по-добра лична реализация”. Като стане поредния митнически „персонален пенсионер”. Може да се изнесе на квартира при Цайса в Халкидики. И да си се масажират двамцата. Като едно време – при Кети Врътката.

Натиреният при жена си в Русе явно трябва да потърси услугите на детективска агенция, ако се вярва на хлъзгавите внушения на шефовете му. Той поне изучаваше „петролните схеми”, докато уж проследяваше акцизните стоки. Точно в Русе това ще му е повече от необходимо. Борисов дали не трябва да се гръмне между веждите? Ако си вярва, че досега е имало митническо разузнаване и разследване в Агенцията. Което да работи за държавата, естествено. А не за набутали се с гръмки проекти олигарси.

Преди една година митническият бос не пое ли ангажименти за повишаване на събираемостта? Тогава не знаеше ли състоянието на икономиката? И с какви очи сега се оправдава с „обективни обстоятелства”?!

За контрабандата с цигари просто е неудобно да се отваря дума. Комбините с папироси са по схемата „фифти-фифти”. Което означава, че приближени до властови структури „босове” яко си пълнят гушите. А битката срещу цигарената контрабанда се олицетвори скандално от покрития сюжет между МВР и МФ за товар от Молдова, задържан на пристанище Варна. За Симеон Дянков е ясно защо мълчи. Но защо пасува Цветан Цветанов?! Страх го е от Бойко Борисов ли?!! Да не се разпадне „тандема” на вицетата, който никога не е същестувал ли? Какво се случи с гарантираното „прозрачно управление”? Нали гарант беше не някой партиен сульо, а самият Супер Бойко.

Винаги настъпва Времето на Числата, които „познавач” като Дянков нарича „цифри”. Вероятно се учи на речеви употреби от любимия на Борисов „фалшив професор”. Мутрите преди години така редяха лафове на едро за „цифрите” – мангизите в брой. Кеш и нищо друго. Освен проектили при делбите и сметките, разбира се.

Западняците явно разбират от числа и „цифри”. По тази причина вероятно не инвестират сега у нас. Наясно са, че висока норма на печалба има само в контрабандата. (И в държавните поръчки, индексирани поне досега като по ноти. Но те винаги са били за олигарсите и нагласените за тях „конкурси”.) Всъщност тук има някои резерви. Ако контрабандата наистина от години е държавна политика, защо пък да не се преговаря за допускането в нея и на „външни играчи”. Официално. Иначе контрагенти не липсват нито в Пирея, нито в Цюрих, нито в Скопие, нито в Нинбо. Хората на Дянков пък могат да правят два бюджета. Един за пред ехалето, а друг – за босовете на контрабандните канали.

Не че искаме да провокираме прекалено Цветан Цветанов, отвличайки го от контрола на бачкането по „Килърите”. (Където има известен напредък.) Но дали той не би бил избран за президент още на първи тур, ако всеки петък до вота „панорамно” ни приковава погледа с разбиването на поредната контрабандна схема на истинските босове – олигарсите и свързаните с тях фигуранти в службите? А не ни занимава със „селски пръчки”.

Колкото до Бойко Борисов – все ни се струва, че прословутият му инстинкт за самосъхранение ще сработи. И ще го мотивира не просто да разчисти бардака на многогодишните митническо-мафиотски схеми, но и да приложи доказани модели за управление на системата, които работят ефикасно в цивилизованите държави.

Най-малкият проблем ще бъде да махне Ваньо Танов. Той няма ресурс да извърши Чистката. Не просто в митниците. А на целия контрабанден терен – от МВР до последната квартална мутра, захлебваща покрай Илиенци. Има ли Борисов политическа воля да извърши това? Една година вече бе загубена за фиска? Кризисна година.

Бардакът в митниците е потресаващ. Но те са само част от контрабандните схеми. Публична тайна е, че всичко започва от кабинетите на овластените политици и свършва на ГКПП-тата. Това са „царските” покои на контрабандните босове – като на Шефа Стоян, който бе приватизирал за няколко месеца митницата в Русе. Официалните шефове идват и си отиват. Босовете в сянка се менкат. Но Механизмът е един и същ. Контрабандата се вихри, докато Отчитането на партийните шефове на власт си върви.

/versia.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40