При всички правителства след промените на ръководни длъжности в системата на МВР са назначавани бивши служители на ДС, а не професионално подготвени кадри на полицията, установи Комисията по досиетата

След началото на промените в България уж закритата Държавна сигурност на практика е овладяла ръководството на Министерството на вътрешните работи.

В периода 1990-2010 г. 1346 някогашни сътрудници на ДС са на ръководни постове, показа приключилата неотдавна проверката на Комисията по досиетата (Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) в МВР.

През послените пет месеца комисията провери над 6219 лица в ръководния състав на МВР и излезе с 15 доклада, в които, поради мащабността на тази най-голяма досега проверка, бяха публикувани по азбучен ред на имената на проверените.

„Проверката на МВР показва, че, ръководни полицейски кадри са изтласкани за сметка на бивши служители на ДС“,казва в интервю за последния брой на седмичника „Капитал“ Евтим Костадинов, председател на комисията.

Някогашната Държавна сигурност е присъствала с 21% в ръководния състав на МВР.

По закон проверката на комисията обхваща лицата, заемали или заемащи следните ръководни постове във вътрешното министерство: главният секретар, генералните директори, зам.- генералните директори, главните директори, зам.- главните директори, директорите, зам.- директорите, началниците на районните полицейски управления, началниците на отдели и началниците на сектори.

При проверките в предишните институции присъствието на сътрудниците на ДС е около 10 процента. Единствено ръководният състав на БАН е надхвърлил тази цифра, напомня Евтим Костадинов.

Костадинов, който е бивш служител на МВР, бил впечатлен от факта, че след промените у нас на ръководни длъжности в системата на вътрешното министерство са назначавани бивши служители на ДС, а не професионално подготвени кадри на полицията.

„Би трябвало да е обратното – в йерархията да бъдат издигани именно професионално подготвени полицейски служители, а не лица, които в своята професионална кариера са се ръководили от други принципи. Тук става въпрос за не малък брой от ръководния състав на министерството.

Излиза така, че полицейските кадри до известна степен са били изтласкани в кариерното си развитие за сметка на бившите служители от ДС“, заявява Евтим Костадинов.

Това се е случвало при всички правителства след промените у нас.

Но проверката разкрива, че сериозен брой назначения и преназначения на бивши ДС-кадри на ръководни длъжности е станало в периода 2005-2007 г. по време на правителството на тристранната коалиция начело със Сергей Станишев, когато министър на вътрешните работи беше Румен Петков.

Самият Костадинов не е в състояние да отговори на въпроса защо вместо да са издигани професионално подготвени полицейски кадри се е давало път на служители, които по времето на кариерата си в ДС са се занимавали със съвсем различни неща от приоритетите и задачите на полицията днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40