Израелското правителство одобри нови изисквания за правото на пребиваване в страната, които могат да доведат до депортирането на най-малко 400 деца на чуждестранни работници.

Само часове след приемането им стотици имигранти и децата им се събраха в парк в Тел Авив да чуят новите условия за оставане в страната.

Около 800 деца отговарят на тях, но на останалите предстои депортиране, и докато едни реагираха с ръкопляскане, други едва сдържаха сълзите си.

Решението на кабинета представлява крачка към определянето на статута на хиляди чуждестранни работници в Израел.

То предвижда на децата на имигранти да могат да останат, ако са записани в училище, говорят иврит, пребивавали са в Израел най-малко пет години, родени са в страната или са пристигнали преди 13-годишна възраст и т.н.

Според израелска правозащитна група тази мярка излага между 700 и 1200 деца в училищна възраст на риск от изгонване, заедно с родителите им.

В Израел живеят около 200 хил. чуждестранни работници, повечето от които са от Филипините, Китай и Африка. Близо половината от тях са просрочили визите си, а хиляди са останали в страната много след изтичането на срока.

Голяма част от тях имат деца, които са родени в Израел и не познават друга родина.

Много израелци обаче се оплакват, че чужденците отнемат работни места от израелските граждани и тъй като са неевреи (гоим), може

да нарушат еврейския характер на обществото

На заседание на кабинета вчера премиерът Бенямин Нетаняху се съгласи с критиците на имиграцията: „Това е осезаема заплаха за еврейския и демократичния характер на държавата Израел“.

Като част от усилията си да ограничи нелегалната имиграция Израел издига ограда по около 200-километровата граница с Египет. Тя трябва да бъде готова през 2013 г.

Хиляди преминават границата в Синайската пустиня всяка година в търсене на работа или убежище. Нерядко те се възползват от услугите на живеещите в пустинята бедуини, които ги упътват.

Представители на различни работнически организации се зарекоха да продължат борбата с новите мерки и да окуражат тези, застрашени от депортация.

Властите все пак решиха в неделя да добавят клауза, според която вътрешният министър ще се намесва при решаването на „гранични“ случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40