„Безобразие” и „не може да продължава”, „Народното събрание трябва да предприеме реформа в съдебната система” – това изригна вчера вицепремиерът Цветанов, след като съдът пусна в рамките на 24 часа повечето задържани по шумни обвинения от сериалите „Килърите” и „Всичко коз”. А премиерът Борисов заяви: “Приемам го като провокация към държавата и към управлението ни” и поиска смяна на Висшия съдебен съвет.

Акциите с ефектни имена като криминални филми се провалят една след друга. Защо? Наистина ли съдът е толкова безотговорен? За разлика от Цветанов, който сипе възмущения и призиви едва ли не парламентът да разформирова съда, съдиите за всяко решение пишат мотиви и ги оповестяват.

1. За екшън трилър „Всичко коз” – задържана престъпна група:
– Срещу данъчната служителка от Русе няма доказателства.
– Останалите двама – В. К. и дъщеря му М. К. – не могат да бъдат престъпна група, защото са двама (по закон трябват трима – срещу тях няма приемливи доказателства за друго обвинение, освен че са престъпна група).

А Цветанов твърди, че това е страшна група, извършила измами за 250 млн. лв…. Една данъчна от Русе, бизнесмен от Варна и дъщеря му, фактурки нещо. Ченгетата много филми гледат, и искат като на филм да ги правят акциите, с ефектни имена и много милиони. Но нещо не става. И кой знае как бездарни ченгета лъжат шефа си Цветанов (то не е трудно), че са разкрили страшни работи. За да отчетат дейност, щото той страшно ги юрка да има екшън и репортажи за телевизията…

2. Екшън-трилър „Килърите” – акция срещу групата убийци, която била организирала покушението срещу Галев (а, както писа демократичната преса – и срещу премиера Борисов):

– Освободени срещу подписка 4 от 5-имата обвинени поради липса на доказателства, от които да се направи предположение, че те имат нещо общо с убийството.

– Остава в ареста 1 – но не защото има доказателства, а защото втори път е намерен автомат „Калашников” в него, след като има пробация пак за незаконно оръжие.

– Според апелативните съдии няма мотив за убийството на Галев, което не може да обвърже задържаните със стрелбата по него.

– Няма и доказателства за наличието на организирана престъпна група „Килърите”.

– Няма и достатъчно годни доказателства, които да доказват извършването на убийства от четиримата.

На всичко това Цветанов избухна, че “държавата е безсилна пред съдебната система”. А може би ченгетата са безсилни да съберат доказателства?

Преди тези два случая има и друг, потулен от Цветанов. Тихомълком, след шумни арести на друга организирана престъпна група от 9 души, които били разпространители на наркотици и работели под ръководство на Маргините, обвиненията бяха оттеглени от самата прокуратура, не от съда. С постановление от юни месец те са свалени. Поради което „Капитал” излезе със заглавие по случая „Ние ги хващаме, ние ги пускаме”.

Ако само едно изречение, като наприказваните от Цветанов и Борисов, изрече за съда вътрешният министър или премиер на Франция, там ще стане скандал, от който ще падне правителството. Тук премиер и вицето му си приказват най-демократично…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40