Колумбийски съд отхвърли сделка за достъп на САЩ до военни бази

Колумбийски съд обяви за неконституционно споразумение, което дава достъп на САЩ до военни бази в страната.

Конституционният съд реши, че споразумението от 2009 година трябва да бъде пренаписано като международен договор и изправено за одобрение в парламента на Колумбия.

Планът трябваше да позволи на Съединените щати да използват седем бази за борба с трафика на наркотици и тероризма.

Той обаче беше подложен на критики от други страни в Латинска Америка, загрижени от засилващото се влияние на САЩ в региона.

Съединените щати, които предоставиха на Колумбия помощи за повече от 7 млрд. долара след 2000 година, бяха принудени да търсят нов регионален център за своите операции, след като Еквадор отказа да поднови споразумението за военната база в Манта.

Споразумението, постигнато с бившия президент Алваро Урибе през октомври 2009 година, даваше на САЩ достъп до военните бази и трябваше да позволи на 800 военни и 600 цивилни специалисти да работят в Колумбия.

Тяхната задача е да поддържат 24-часово наблюдение на региона, като следят комуникациите и координират операции в защита на американските интереси.

Колумбийският съд обаче реши, че споразумението трябва да бъде разглеждано като международно и поради това трябва да бъде одобрено от парламента на страната.

Кореспонденти съобщават, че новият президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос има мнозинство в парламента и то ще одобри споразумението. Решението на съда обаче ще зарадва много съседи на Колумбия, които обвиняват страната, че става база на САЩ.

Адрес на статията
Етикети: ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40