Юрген Рот: И журналистите играят по свирката на ТИМ

В България дори журналистите играят по свирката на ТИМ. Гласовете на тези, които се опълчват срещу варненската групировка, са твърде малко и твърде слаби, четем в книгата на Юрген Рот „Гангстерска икономика“.

Тази година на германския книжен пазар излезе книгата на германския разследващ журналист Юрген Рот „Гангстерска икономика“. Предлагаме Ви седма част от свързаните с България пасажи:

През есента на 2009 година в морската столица Варна представители на екоорганизации и няколко смели граждани протестираха срещу продажбата на 118 декара от морската градина. Тя бе купена на безценица от фирма, за която се говори, че принадлежи на групировката ТИМ. Според протестиращите имотът е бил продаден на „Холдинг Варна“ без да бъде спазен законът, т.е. без да бъде обявен конкурс, пише Юрген Рот.

Медиите – на страната на олигарсите

Заради безстрашието на варненци (безстрашие за българските разбирания, уточнява Рот) участниците в протестната акция и техните близки бяха заплашвани, а някои от тях – подкупени, пише германският журналист. На онези, които не се притесниха от заканите, им бе дадено да разберат, че в България никой не може да им помогне. Министър-председателят Бойко Борисов също бе информиран от варненци за случилото се. Досега обаче той не е заел позиция по въпроса, пише Рот.

Тъй като варненци не се оставиха да бъдат уплашени, а и най-вече защото не преставаха да се обръщат към медиите по този въпрос, се стигна до нещо невиждано през последните години в България – журналисти от различни варненски телевизионни и печатни медии публикуваха открито писмо, напомня Юрген Рот. В него те обявиха, че занапред няма да отразяват гражданските протести. Сред тях бе и журналист, работещ за едно от изданията на германския медиен концерн ВАЦ. „Ние не се страхуваме да посочим имената и организациите на тези „защитници“ на интересите на варненци”, се казва в декларацията. Имената бяха назовани.

„Категорично заявяваме, че ще бойкотираме изявите на тези хора, въпреки че по принцип подкрепяме всички смислени прояви на гражданското общество. Такива организатори на неадекватни „активности“ обаче маргинализират и обезсмислят истински стойностните и естествени протести, които са израз на смелост и непримиримост към всяка несправедливост”, пише още в откритото им писмо.

Уважаваният журналист Едвин Сугарев, когото Юрген Рот нарича морална инстанция в България, писа по този повод в своя блог: „С този свой акт българската журналистика пряко и декларативно застава не на страната на гражданския интерес, а на страната на корумпираната и престъпна олигархия, чиято емблема са тъкмо подобен тип сделки.”

А „пожарната“ в София?

Иво Инджев, още един критично настроен към ТИМ журналист, също коментира тази акция, която го върнала към мрачните времена на комунизма: „Дали пожарната в София знае, че във Варна не може да има пожар без ТИМ?” С „пожарната” в София Инджев има предвид премиера Борисов, уточнява германският журналист и допълва, че по същия повод главната редакторка на немскоезичното списание „Виртшафтсблат“ Бети Ганева пише: „За щастие в България все още има неподкупни журналисти, гласовете им обаче стават все по-слаби.”

С този случай завършва главата от книгата на Рот, посветена на България. Като заключение германският разследващ журналист помества част от една телеграма на германското посолство в София, изпратена до външното министерство в Берлин: „Надеждите за бързо подобряване на ситуацията чрез новите надеждоносци винаги изчезват светкавично. Трябва да останем скептично настроени към тях.” Рот уточнява, че става въпрос за правителството на Станишев. Това предупреждение обаче може би важи и за сегашния премиер Борисов, пише германският журналист. Защото пътят на новата еврочленка към демократично гражданско общество е все още много дълъг, заключава Юрген Рот.

Jürgen Roth (2010): Gangster Wirtschaft. Wie uns die organisierte Kriminalität aufkauft. Eichborn Verlag

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40