Победата на българката Дилма Русеф на президентските избори в Бразилия изглежда в кърпа вързана. Нищо чудно, като се има предвид, че тя е „престолонаследничката“ на извънредно популярния настоящ президент Лула да Силва.

Става все по-ясно, че на предстоящите през октомври президентски избори повечето бразилци ще сложат кръстче пред името на бившия шеф на президентската канцелария Дилма Русеф; само че те ще имат предвид не нея, а Лула да Силва, на когото конституцията не позволява да бъде избран за трети пореден път.

Президентът току-що съобщи, че след слизането си от власт няма да оглави някоя международна организация, а ще помага на избраницата си да продължи успешно неговата икономическа и социална политика. Затова бразилските медии говорят направо за „третия мандат“ на Силва.

Като в сапунена опера…

В резултат от масираната намеса на президента в предизборната борба мнозина бразилци започват да си мислят вече, че не е изключена победа на все още непознатата и не особено харизматична Дилма Русеф още в първия кръг на гласуването. Впрочем принос за това има и главният опозиционен кандидат Жозе Сера, който досега не е успял да покаже какво по-различно и главно по-добре би направил от Лула да Силва. Дилемата на опозиционните политици е, че и те искат да бъдат като Лула, но същевременно трябва да победят неговата „престолонаследничка“.

Президентът още отрано се ангажира на страната на Дилма Русеф, и то така енергично, че си навлече глоби заради забранена изборна пропаганда. Все по-тесните политически връзки между двамата избиват в сцени като от някоя теленовела: Лула нарича Дилма „моята дъщеря“, както и „моята президентка“.

Междувременно фаворитката на отиващия си държавен глава, дъщеря на български имигрант, започна да осветлява избирателите за партизанското си минало. По този начин тя се стреми явно да неутрализира предварително евентуални нападки откъм консервативния лагер. В телевизионно предаване тя заяви, че по време на диктатурата се била борила за демокрация и справедливост. Като член на партизанската група „Въоръжен революционен авангард Палмарес“ тя е била замесена, макар и непряко, в един въоръжен обир през 1969 година. На 22 години тя е била заловена и изтезавана.

Миналото й не интересува вече никого

За бразилските избиратели обаче всичко това е нещо толкова далечно, че революционното минало на президентската кандидатка едва ли ще има въздействие върху изборния резултат. Почти не се споменава и раковото й заболяване, което според лекарите било напълно излекувано.

Дилма Русеф откровено признава, че не може да се похвали с голям политически опит. Преди да стане дясната ръка на Лула, тя е била държавен секретар по въпросите на финансите и енергетиката в щата Рио Гранде до Сул и министър на минното дело и енергетиката. В този смисъл би могло да се каже, че тя има „правителствен опит“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40