След двадесет и четири часа интензивни преговори между български и руски правителствени служители беше подписана пътната карта на газопровода „Южен поток”, който ще транспортира 63 милиарда кубични метра руски природен газ до южна и централна Европа. Това споразумение обаче предвещава нов период на зависимост от братушките.

Подписаните документи, потвърждаващи ангажимент към проекта „Южен поток”, предизвикаха смесени чувства в България.

Волен Сидеров, лидер на политическа партия „Атака”, основен коалиционен партньор на управляващата партия „ГЕРБ”, оцени  високо включването на България в „Южен поток”, съобщиха медии.

Демократите от Синята коалиция обаче се противопоставиха на замесването на страната ни в проекта.

Иван Иванов, депутат от „Демократи за силна  България” и член на парламентарната  Комисия за икономическа политика, енергетика и туризъм, заяви, че целта на Русия е да ангажира възможно най-бързо участниците в проекта „Южен поток”. Наред с България, това са Гърция, Италия, Унгария, Хърватска, Словения и Австрия.

Една от причините за бързината от руска страна според Иванов е активизирането през последните няколко месеца на работата по газопровода „Набуко”, иницииран от Европейския съюз. Проектът е конкурентен на „Южен поток” и цели да намали европейската зависимост от руски енергийни ресурси. „Набуко” ще превозва природен газ от Турция до Австрия. Доставките се предвижда да са от Азербайджан, Туркменистан, Ирак и Египет.

Друга причина  е откриването и експлоатирането  на огромни залежи на шистов газ  в САЩ. САЩ са надминали Русия по добив на природен газ, произвеждайки 200 милиарда кубични метра газ годишно.

„Мисля, че ‘Южен поток’ продължава да бъде политически проект с неясно бъдеще”, заяви Иванов.

Българският депутат  научил от Ричард Морнингстар, специален  пратеник на секретаря на Държавния  департамент на САЩ по въпросите  на енергетиката в Европа и Азия, че „Южен поток” ще струва между 26 и 30 милиарда евро, което го прави най-скъпият енергиен проект в света.

„Най-голямата слабост за нас, българите, е обстоятелството, че ‘Южен поток’ по никакъв начин не допринася за енергийната независимост на страната. Това е така, тъй като „Южен поток” е реализация на един руски проект, с което нашата едностранна зависимост от Русия продължава”, добави Иванов.

В замяна на ангажиране с „Южен поток” България ще получи по-ниски цени за доставка на природен газ от Москва.

Русия също се съгласи да премахне трите посреднически фирми и да позволи на българската „Булгаргаз” да купува директно от държавната руска компания „Газпром”.

По време на пресконференция след подписването на официалните документи в Евксиноград, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обеща, че новите цени ще влязат в сила в средата на следващата година, когато изтичат сегашните договори за доставка.

„Намалените цени са важни за хората, нужни са на икономиката. При преговорите не показвахме кой е по-голям инат, а показахме че тези цени са важни за хората“, заяви премиерът Бойко Борисов пред репортери.

„Когато премиерът Бойко Борисов заявява, че ще бъде намалена цената на природния газ при преговори, които са били изключително трудни и че Русия е отстъпила, моят въпрос е какво отстъпи отсреща България. Защото при едни такива преговори, ако се отстъпва от едната страна, се отстъпва и от другата. Нито премиерът, нито министърът на икономиката казват какво е отстъпила България. Вероятно отговор на този въпрос ще получим отговор след месеци или години”, коментира Иванов.

Според министъра  на икономиката Трайков понастоящем България печели по 100 милиона щатски долара годишно от транзитни такси, и се очаква приходите да достигнат до 6 милиарда долара при пълен капацитет на проекта.

Руският енергиен министър Сергей Шматко добави, че е много доволен от резултатите от преговорите и посочи, че за Русия е важно да остане на българския пазар.

Българската отсечка  от „Южен поток” ще струва близо 835 милиона долара. Тези ресурси ще бъдат поделени по равно между България и Русия.

Според Иванов, проектът е трудно осъществим, тъй  като тези средства трябва да бъдат  осигурени в момент на тежка финансова  и икономическа криза, от която Европа още не е излязла. В същото време компанията „Газпром”, която е руският представител в проекта, се намира в тежко финансово състояние.

България и  Русия имат дългогодишна история  на взаимопомощ и взаимна зависимост. И въпреки съюзничеството си по време на Студената война, отношенията между двете страни охладняват след приемането на България в Европейския съюз и в НАТО. Сега България и Русия поддържат приятелски тон, който обаче клони към зависимост заради обвързването на доставките на природен газ единствено с Москва.

2 thoughts on “Новата сделка за газа продължава зависимостта на България от Русия”
  1. Oчевидно ние сме зависими от Запада, а не от Русия: В ЕС сме и ЕС ни се меси дори за водопроводите и канализацията, да не говорим за атомните централи. В НАТО сме, имаме американски бази на територията си, а наши войници участвуват в несправедлива окупация в името на интересите на Запада. Почти всички банки в България са чужди и … познахте, няма нито една руска, или даже китайска или корейска, всичките са западни. Второ, самата Русия е колонизирана страна и зависи от същия тоя Запад. При тези условия, да се говори за “зависимост от Русия” е пълна глупост. Самата “енергийна зависимост” на Западна Европа от Русия е пропагандна химера. Русия зависи от износа на нефт и газ. Русия се натиска да изнася, а не Западна Европа да купува.

  2. Запада ли държа столицата ни и десетина други градове на студено миналата зима?
    Сега американците имат две малки бази на българска територия. Преди 20 години цялата страна беше една голяма руска военна база.
    Не си ли се замислял, че към този момент що се отнася до Афганистан интересите на Запада и Русия съвпадат? Тоест освен интересите на Запада и на нарко-мафията, българските наемници защитават и тези на Русия.
    „Почти всички банки в България са чужди и….няма нито една руска“ – така ли? Поинтересувай се кои са реално собствениците на банките опериращи в България. Да речем ОТП – един от основните акционери – Газпром – опс…Уникредито – либийско участие, а Кадафи, той няма нищо, ама нищо общо с Москва, нали?:)))
    За капак и президента на РБ е доносник на българския филиал на КГБ. Не, България въобще не е зависима от Русия….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40