Така звучи оправданието на отговорните лица в поредния скандал на скъпата ни Алма Матер, разтърсващ Ректората тези дни.
Конкретният случай – кандидат-студентка приета първоначално в специалност „Логопедия” с оценка от държавен зрелостен изпит очаква трето класиране, за да бъде приета „Медицина”. На второ класиране за най-желаната от нея специалност не са й достигат 0,24 точки от бала. Обаче се оказва, че трето класиране няма*. Решено е свободните места да се обявят допълнително, като за тях ще имат право да се борят само хора, неприети в никоя специалност до сега.
Момичето изтегля дипломата си от Факултета по начална и предучилищна педагогика, но се оказва, че това няма значение – щом веднъж е приета на кое да е желание, автоматично отпада от класирането за свободните места. Стига се до въпроса „Защо?”.
Започва ходене от инстанция на инстанция: Учебен отдел – Отдел „Студенти” – Студентски съвет – Учебен отдел, и навсякъде отговорът е един и същ: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”.
Тази ситуация вече ни накара да се замислим каква е наистина целта на висшето образование у нас – да създава качествени работоспособни специалисти, критично мислещи индивиди, или да играе ролята на хазна, за запълването на която всички средства са позволени.
Никой не обяснява защо правилникът е такъв, каква е логиката на подобно решение и започва безконечно прехвърляне на топката на отговорността. А такава никой не поема, защото… май по-добре е да не знаем.
Разбира се, ние решихме да поразсъждаваме по въпроса – какви подбуди би могло да има ръководството на СУ, за да допусне хора с оценка 3 да заемат местата на хора с оценка 5. И стигнахме до интересен казус:
На 29.07.2010 г. НС приема поправка в ЗВО:
„(2) Висшите училища, получили при институционална акредитация оценка „много добра”, имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър” и в образователно-квалификационна степен „магистър” след придобито средно образование, по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка „много добра“, при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище. Броят на обучаваните срещу заплащане студенти е извън определения по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „а”, и в рамките на определения по чл. 83, ал. 3, т. 1 капацитет на висшето училище, но не повече от 10 на сто от него“
(източник: parliament.bg )
Като че ли всичко си идва на мястото: свободните места трябва да останат наистина свободни, за да може да се заемат от „правилните” хора – разбирайте платежоспособните. За тази цел от СУ са готови дори да отрежат достъпа до желаните специалности на по-качествени кандидат-студенти в името на… парите.
Поради липса на конкретен отговор от институцията, наричаща се все още Университет (а може би скоро просто Фирма), намираме логика на подобно решение единствено в желанието да се запълнят дупките в бюджета на СУ за сметка на, този път, бъдещите студенти.
Кой би очаквал Алма Матер да падне толкова ниско? Допускаше се, че ще се приемат хора с възможност и готовност да платят, но не и за сметка на кандидати с повече знания.
Особено когато говорим за специалности като „Медицина”, където минималният бал на второ класиране беше 33.50, това е обидно! Обидно е най-старият университет в България да пренебрегва качеството заради финансов интерес.
Не можем да не се запитаме какво още са готови да пренебрегнат от СУ в името на парите?
* Справка „Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.”
One thought on “Отказват прием на студенти: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи””
  1. Вече се чудя образованието или здравеопазването е по-пре$ано!
    В болниците те мотаят, все едно кой знае какво нещо трябва да се прави. За едно изследване на кръв трябва да събереш 3 печата от три различни места. Смисълът? Никакъв!

    Образованието е същата работа. От 100 места по 100 пъти документи за очевидни неща…Да не говорим за гореспоменатия случай!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40