Борисов, Цветанов и Найденов впрегнаха МВР и медиите в подкрепа на бизнеса – срещу бедните

Днес подчинените на министрите Цв.Цветанов и М.Найденов – ГДБОП и ДВСК проведоха съвместна и явно, отдавна планирана акция с екзотичното име „Дупетата“.

Пресцентърът на МВР съобщи, че са открити 194 тона месни продукти без етикети, документи за произход и с изтекъл срок на годност. Тъй като са негодни за консумация, те били поставени „под контрол, за да не бъде допуснато разпространението им в търговската мрежа“.

Акцията започнала в 7 часа сутринта и продължила цял ден. Необичайното й име се дължало на факта, че на жаргон, краищата на изрезките от колбаси се наричат „дупета“, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Премиерът Бойко Борисов по-късно поздрави както него, така и вътрешния министър Цветан Цветанов за тази операция.

„Става дума за отпадъци от колбаси, които би следвало да бъдат унищожавани, а се вкарват в страната, преработват се и се преетикетират, като се предлагат на българския пазар. Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко”, категоричен бе Найденов и уточни, че може да се стигне и до отнемането на лицензи на някои от фирмите.

Акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта „Стара планина” за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба.

„Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че, затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите”, коментира министър Найденов.

За каква „еуфория“ говори г-н министърът? Ами такава … измислена, медийна, PR – еуфория. Като съобщенията, че всичко по стандарта „Стара планина“ се „разграбва“ по магазините буквално „за минути“, че в Перник се „избивали“, за да си купят кренвирши по стандарта „Стара планина“ по 9.90 лв килото…

Акцията на МВР беше предшествана от голямо „спамване“ на „природонаселението“ през последните дни от страна на производителите на месни произведения и министерството на земеделието и храните в послушните и купени медии. Телевизии, вестници и интернет сайтове се надпреварват да хвалят „постижението“ на министър Найденов – въвеждането на новия стандарт и … да оправдават високите цени. Впрочем, той съвсем не е задължителен, а контролът  е обещан, но просто няма да го бъде. Липсват лаборатории, пък и да ги има – те ще чакат някой (кой ли?) „да сигнализира за нарушения“ и тогава ще действат – така каза самият Найденов преди няколко дни.

Ето какви са цените на месото в ЕС.  Цените за кланични трупове от свине следват обичайния сезонен ход на ниво 145 евро/100 кг. – т.е. 284 лв. И има тенденция за задържането им. Бразилия и САЩ продават свинско месо в ЕС на средна цена 135 евро/100кг или 264 лв. В България изкупните цени на класифицирано трупно свинско месо от производител са средно 310 лева/100 кг, като тенденцията е запазване на това ниво – това преди 2 дни! В Германия в началото на годината, са плащали 315 евро (616 лв.) за 100 кг. кланично месо от млади телета, с тенденция за спадане през лятото.

„Супер-кренвиршите“ в Перник са стрували 990 лв за 100 кг. Разбира се, има и производствени разходи – транспорт, обработка, печалба…(Най-вече ПЕЧАЛБА!)

Но пък и кренвиршите – нищо, че са по стандарт „Стара планина“, не са направени САМО от телешко месо, даже май изобщо няма телешко. Рецептата за 100 кг включва 25 кг червено свинско с до 5% мазнини, 57 кг с до 35% мазнини, нитритна сол, лед и вода. Може да се слага замразено или охладено говеждо месо с до 10% тлъстина. Свинското е 2 вида – с до 5% тлъстини и с до 35%. Допустимите добавки са нитритна сол, фосфати, захари, аскорбинова киселина и нейните соли, черен, червен или бял пипер, индийско орехче, чубрица, вода.

Ами колбасите – и те по същия начин. Защото, стандартът за кренвирши, наденица и колбас „Стара планина“ е един. Нищо, че те са в пъти по-скъпи от кренвиршите.

Карначетата и суровата наденица „Стара планина“ се правят от свинско с мазнини не повече от 35%. За 100 кг смес са нужни 92,99 кг месо. Останалото е сол, киселинни регулатори и антиоксиданти, червен пипер, кимион, чесново брашно, вода и лед.

Реално – в 100 кг. кренвирши има 82 кг. свинско месо на цена максимум 254 лв.! Вярно и добавките не са безплатни, има и производствени разходи, но крайна цена от 990 лв. за 100 кг. кренвирши (в Перник) все пак са множко, нали?

Забележете – това са цените, ако месото е купувано от български производители. Ами, ако е от ЕС?

Тогава, месото необходимо за 100 кг. кренвирши ще струва 233 лв. Ако е американско или бразилско – 216 лв. Все пак – България е в ЕС, нали? Каквито и да са транспортните разходи, един хладилен ТИР ще дойде от Германия до България за по-малко от 24 часа, а това са тонове месо – за тонове „стандартизирани“ колбаси и кренвирши.

Та те, дори и произведени там (в Западна Европа) и транспортирани до България са по-евтини от произведените в София или Пловдив.

Добре, ами „изрезките“?

Преди всичко, по-голямата част от тях, действително се препакетират – но така са и обозначени на опаковките – „обрезки“ или „изрезки“.

Второ – голяма част от тях изобщо не са „Дупета“ (за сведение на министрите Найденов и Цветанов, на колбасарски жаргон, те се наричат „капаци“, не „дупета“), а напълно нормални и нарязани колбаси.

Изпишете на етикета: Салами дупета и шайби, нали така казаха министрите!

Трето – те не са с изтекъл срок на годност (той е обозначен на опаковката), а фирмите, които са ги внесли и пакетирали, също са изписани и можете да намерите страниците им в интернет – ако не вярвате, проверете.

Четвърто и последно – те са МНОГО по-евтини дори и от българските колбаси, които НЕ са по стандарта „Стара планина“! Например, опаковка луканков салам (немски, испански,италиански) се продава в магазините на София на цена 7-8 лв. за 1 кг. или даже и по-малко. За много по-бедни хора (като пенсионерите), тези „обрезки“ са единствените „по-така“ колбаси, които могат да си позволят.

„194 тона месни продукти без етикети, документи за произход и с изтекъл срок на годност“ заловиха днес „храбрите“ ченгета от ГДБОП. Акцията започнала в 7 сутринта, а по обяд вече всичко беше ясно.

Само че, като няма етикети и документи за произход, как ченгетата разбраха, че са внос? А как установиха, че са с изтекъл срок на годност? Тестовете в лабораториите продължават с дни, а не с часове – как премиер и министри за някакви си 1-2 часа разбраха, че са опасни? Затова ли бързо-бързо ще ги пратят в екарисажа? Може пък да ги оставят в по-топли помещения и още утре сутринта (при тази горещина), те наистина ще са развалени. Ами дали ще обявят, кои са фирмите – износителки на „изрезките“? Едва ли, защото в тези страни от ЕС контролът по спазването на стандартите и експортния режим е доста по-стриктен и те едва ли са го нарушили. Пък и за PR-акцията това изобщо не е необходимо, а даже е вредно. Ако нашите вносители са оставили „обрезките“ да се развалят, това е друг въпрос и те действително трябва да си понесат последствията.

Впрочем, министър Найденов разбира от развалени меса – нали точно за вноса на 20-годишното и заразено с диоксин ирландско месо уволниха през миналата година тогавашният главен секретар на Националната ветеринарно-медицинска служба, Мирослав Найденов! Тогава, инспекторатът на оглавяваното сега от него МЗХ открива, че основно действащо лице в далаверата с канцерогенното месо е точно той. От неговия факс е изпратено разрешителното за внос на говеждото до фирмата „Булимпекс“ и митническите служби. То е дадено 4 дни след като пратката, вече е тръгнала към България. Значи, вносителят е бил сигурен, че месото ще влезе у нас с всички необходими документи. Достъп до кабинета си е имал само Найденов, тъй като при назначението си е поискал да бъде сменена бравата на вратата, установяват още инспекторите. Почти едновременно с Найденов, във връзка с тази афера бяха уволнени още 11 човека. Сега повечето от тях са възстановени на работа от него и – известни като „Приятелският кръг старо ирландско месо“, управляват българското земеделие. Но това, както се казва е „друга тема“.

А изрезките? Стана ли ви ясно, защо те са „вредни и опасни“ и за кого? Ако вносът им продължава, какво ще стане с „национално отговорните“ родни бизнесмени и колбасите им – продавани на изкуствено надути цени при продължаващото обедняване на хората? Ами … ще трябва да ги намалят или да продават по-малки количества, но и печалбите им ще са по-малки. И съответно – джобовете на „издържаните“ от тях български партии и политици ще бъдат по-празни.

Преди няколко дни, министър Найденов заяви „Те (продуктите по стандарт „Стара планина“) ще имат успех, дори и продуктите да са двойно по-скъпи от конвенционалните“. Днес той, заедно с премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов започнаха да изпълняват това обещание.

Разбира се, стандартът „Стара планина“, не е задължителен и само малка част от родните ни месни продукти ще отговарят на него…

… То не е и необходимо.

Правителството ще се погрижи, по-бедните от нас да продължават да купуват боклуците на приятелите на „Приятелския кръг старо ирландско месо“ – но в много по-малки количества. При това – също на високи цени. За целта, просто трябва да се ограничава с всички средства вноса и търсенето на по-евтини колбаси от други страни от ЕС. Което се и прави.

През май, журналистът Юрген Рот заяви в интервю за българската редакция на Радио Дойче Веле, че Бойко Борисов прикрива едни групировки и атакува други…

Ами бедните и обедняващите, тези които гласуваха за ГЕРБ? Както се казваше в един комичен филм за Робин Худ („Мъже в чорапогащи“) – „Ами бедните?

Бедните – да го духат!“

Само дето не е смешно. Ама никак не е.

One thought on “Правителството защитава бизнес интереси”
  1. едно ама наистина добро журналистическо изказване без никаква корист без грам лъжа без грам преувеличение едно голямо браво на авторът и нека другите се учат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40