По време на престоя си в Париж от 27 май до 1 юни 2010 г. американският лингвист и активист Ноам Чомски изнесе няколко лекции пред претъпкани зали в Театр дьо ла Мютюалите, по покана на „Монд дипломатик“ и Колеж дьо Франс. Неговите изказвания и дискусиите с публиката доведоха до ползотворен обмен на мнения по най-актуалните въпроси.

Ситуацията в Близкия изток изглежда се превръща в предизвикателство за рационалния политически анализ, отбелязва слушател. Какво рационално има в поведението на Израел спрямо окупираните територии, пита той. Какво рационално има в разширяването на колониите, включително в Източен Йерусалим? И следователно какво рационално има във фактическата подкрепа на американското правителство за окупация, която осъжда на думи и която вреди на отношенията му с арабския свят?

Подкрепата на Вашингтон за Израел е напълно рационална. Тя датира от 1967 г., когато САЩ поеха щафетата от Франция. По онова време в конфликт бяха две сили в арабския свят: мюсюлманският фундаментализъм, подкрепян от САЩ, и светският национализъм, считан за основен враг на западните сили. В общи линии Саудитска Арабия срещу Насър. Тогава Израел унищожи светския национализъм и подкрепи и насърчи мюсюлмански фундаментализъм, съюзник на САЩ. Вашингтон предостави военната си подкрепа на Израел и еврейската държава стана почти свещена, каквато не беше по-рано.

През 1970 г. му беше направен друг важен подарък. Йордания се съобрази с желанието на САЩ и Израел и смаза палестинската съпротива през т.нар. Черен септември. Сирия обяви, че може да се намеси, за да защити палестинците. САЩ все още бяха затънали в Югоизточна Азия. Ето защо се обърнаха към Израел и поискаха да мобилизира войските си, за да попречи на Сирия да се намеси на страната на палестинците. Сирия отстъпи. Хашемитското кралство, съюзник на САЩ, беше заздравено и Саудитска Арабия – също. Американската помощ за Израел се увеличи четирикратно. И всичко продължи по същия начин.

Американската стратегическа рамка, наречена „периферен съюз“, се обляга на арабски ръководители, диктатори, които контролират държавите и петрола си. Те трябва да бъдат защитавани от собственото им население. За да успее, Вашингтон използва „периферия от стражи“, за предпочитане не араби, тъй като са по-ефективни за убиване на араби. В началото периферията беше съставена от Иран (управляван по онова време от шаха), от Турция и Пакистан. В началото на 70-те години на XX в. Израел се присъедини и стана един от стражите. Никсън ги наричаше патрулиращите ченгета. Комисарите – местни, а седалището на полицията – във Вашингтон. Такава структура контролираше региона.

През 1979 г. шахът е свален; Иран е „загубен“. Ролята на Израел нарасна отново. По онова време еврейската държава вършеше услуги в различни части на света. Американският Конгрес не позволяваше на Вашингтон да оказва директна подкрепа на държавния тероризъм, властващ в Гватемала, в Южна Африка и на други места. Тогава САЩ се обърнаха към мрежа от приятелски държави, сред които Тайван, Израел, Обединеното кралство (вероятно и Франция), за да свършат мръсната работа, така да се каже.

В това отношение Израел е особено ефикасен. Еврейската държава, с индустриално, богато, високотехнологично общество, с квалифицирана работна ръка, привлича инвестициите на американските високотехнологични компании. Някои израелски военни индустрии установиха тесни връзки със САЩ и пренесоха там част от логистиката си; разузнаванията на двете държави си сътрудничат успешно от 50-те години. За американската военна индустрия Израел е златна мина. „Локхийд Мартин“ прибира част от милиардите долари, които САЩ харчат всяка година като помощ за Тел Авив. А когато същата компания продава най-новите модели военни самолети на Израел, Саудитска Арабия бърза да не остане по-назад: „И ние искаме такива“. Тогава „Локхийд Мартин“ й продава по-нискокачествено оборудване, с което тя не винаги умее да си служи, но купува в огромни количества. И накрая печалбата излиза двойна.

А какво могат да предложат палестинците на САЩ? Те са слаби, разединени, не притежават никакви ресурси и нямат почти никаква подкрепа в арабския свят. Правата са пропорционални на властта. Израел е силна държава и това му дава някои предимства, следователно има права. Палестинците са слаби, нямат съюзници, следователно нямат никакви права. Напълно рационална политика е да се подкрепят силните за постигане на собствените интереси. Може да се възрази, че оказаната на Израел подкрепа създава напрежение и става повод за протести в арабските държави, но това никога не е било смятано за проблем. Ние разчитаме на диктатурите за смазване на населението и за тази цел им предоставяме оръжие. Вие може да твърдите, че не е най-доброто решение, но не можете да кажете, че не е рационално. Освен това е в пълно съответствие с политиката, водена в Латинска Америка, Югоизточна Азия и други части на света. Понякога обаче нещата вървят зле. Империалистическите планове не са перфектни.

Днес е малко по-различно, но не заради Обама, а защото Израел зави много надясно. В страната задуха вятър на параноя, на краен национализъм, истерия и т.н., което допринася за банализирането на разрушителните и ирационалните действия. САЩ са разположили оръжия в региона – в Ирак, Афганистан. И те са в опасност заради ирационалните действия на Израел. Генерал Дейвид Петреъс току-що предупреди, че израелската непреклонност представлява риск за американските сили. Вече не може да се изключва възможността за обрат в американската политика. Американците са големи националисти и когато някой се опита да навреди на смелите ни войници, ние сме склонни бързо да се отървем от него. Израел играе твърде опасна игра.

Запитан за ползата от насилието в политическите борби, Чомски отговаря, като анализира мотивите, обосноваващи този вид действия.

Да забравим за момент принципите и да се съсредоточим върху тактиката. Трябва да се избере тактика, която дава шанс за успех, иначе е само жестикулиране. Ако търсите тактика, за да постигнете желания резултат, не трябва да се съгласявате битката да се води на терена, който предпочита врагът ви. Държавната власт обаче обожава насилието, държи монопола над него. Няма значение колко насилие използват протестиращите, държавата ще приложи още повече. Ето защо от 60-те години на XX в., когато говорех на студентите за политическата активност, аз ги съветвах да не носят каски на манифестациите. Да, полицията е жестока, но ако най-демонстративно си сложите каска, тя ще се ожесточи още повече. Ако дойдете с пушка, те ще дойдат с танк, ако дойдете с танк, те ще дойдат с В52. Тази битка със сигурност ще я загубите. Всеки път, когато взимате тактическо решение, трябва да се запитате следното: „На кого се опитвам да помогна?“ Искате да имате спокойна съвест? Или се опитвате да помогнете на хората, да направите нещо за тях?

Отговорът ще ви изправи пред определен тактически избор. Да предположим, че става въпрос за бойкотирането на университета в Хайфа . С подобни действия правите услуга на екстремистите. Те веднага ще кажат, и то с право, че сте пълен лицемер: Защо не бойкотирате Сорбоната, Харвард или Оксфорд? Държавите им са отговорни за още по-страшни зверства! Защо бойкотирате университета в Хайфа? Правите услуга на екстремистите, които могат да дискредитират идеологическото съдържание на бойкота. Това може и да успокоява съвестта на онези, които го използват, но в крайна сметка подобна услуга вреди на палестинците.

По време на войната във Виетнам бях изненадан, че виетнамците не одобряват действия като тези на членовете на „Weathermen“ .Това бяха симпатични млади хора, възхищавах им се, чувствах ги близки. Противопоставяха се на войната като излизаха на улицата и чупеха витрини. Виетнамците бяха напълно против подобни прояви. Те искаха да оцелеят, подиграваха се на американските студенти, които се забавляваха по този начин. Твърде бързо осъзнаха, че чупенето на витрини подкрепя каузата на онези, които искаха война. Именно това се случи. Тактика, която привилегирова чистата съвест на тези, които я прилагат, вреди на жертвите. Виетнамците се възхищаваха на мълчаливите протести на жените, прекланящи се пред гробовете. Според тях именно това трябваше да правим. И днес е същото: ако искате да помогнете на палестинците, помислете за последиците от избраната от вас тактика.

Относно слабата мобилизация на народните маси около левите програми, Чомски дава за пример радикалното дясно течение „Чаено парти“ (Tea Party)  в САЩ.

Съществува тенденция да се осмива движението „Чаено парти“. И наистина много неща около него са смешни. Но тези хора повдигат истински важни въпроси. Доникъде не води простото им иронизиране. Може би само на водачите им – можем да се подиграем на Сара Пейлин, например. Но хората, които движението привлича, са страдали през последните трийсет години. Невинаги разбират защо. Ако се заслушате в радиопрограмите, в които участват, в най-общи линии ще чуете следното: Направих всичко, което трябваше. Аз съм бял работник, добър християнин. Служих на страната си в армията. Направих всичко, което се очакваше от мен. Но защо животът ми се разпада? Защо променят страната ми? Защо тъпчат ценностите, които са ми скъпи? И защо съм без работа, докато банкерите тънат в долари? Това са истински грижи. Може би са зле формулирани, но са оправдани. И няма никакъв смисъл да им се присмиваме. Това са хората, които левицата би трябвало да организира. Но не го прави.

Друг участник пита защо социалната област отсъства от днешните европейски икономически политики. Чомски прави един по-различен анализ на положението.

Ако погледнем фактите, европейската икономическа политика се подчинява на определен социален проект. Подобно на всички проекти приетият от Европа е замислен така, че да облагодетелства едни за сметка на други. Либералният икономист Мартин Уолф  отбелязва, че тази програма служи на банките и вреди на населението. От чисто икономическа гледна точка той все пак повдига някои въпроси. Знаем твърде малко за икономиката, но поне сме научили уроците на Кейнс: когато търсенето е слабо и частният сектор не инвестира, единственият начин да се стимулира растежът са държавните разходи. Трябва да се даде тласък на икономиката, дори временно да се отбележи дефицит, за да се даде отново работа на хората. Добре е за тях, добре е за икономиката и в крайна сметка благодарение на всичко това се намалява първоначалният дефицит. Очевидно има риск от инфлация.

Банкерите обаче не обичат инфлацията. Искат да я намалят възможно най-много. Дори когато е съвсем ниска, какъвто е случаят днес. Дори това да означава икономиката да бъде забавена и населението да страда. Всичко това представлява една социална програма. За държава като Гърция друго възможно решение е да откаже да плаща дълга си. Някои дори използват термина „омразен дълг“, за да покажат, че той не е легитимен, че не е натрупан от населението и че парите са взети от малка клика в полза на най-богатите – онези, които не плащат данъци. Съвсем логично те би трябвало да върнат дълга.

LE MONDE DIPLOMATIQUE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40