И кой дявол ни кара да ги каним час по час в България? Последния път като дойде Владимир Путин тука, взе че изтърси в прав текст: „Южен поток“ ще бъде построен. С вас, или без вас.“
Крайно недипломатично изказване. Той сякаш не знае, че нашата икономика на едната геополитика се държи. Той да не си въобразява, че ще се хванем за мотиката да копаме домати, след като световната инфраструктура минава през нас? Хайде, де.

Тия дни дойде Виктор Зубков и взе да се чуди колко била висока цената на газа за крайнияте потребители у нас. Че и търговски тайни взе да издава. „Газпром“ давал газа на посредниците си на 297 долара, пък те го давали на „Булгаргаз“ на 339 за 1000 кубометра.
Значи тези мафиоти от „Винтерсхал“ и „Газпромекспорт“ правят пачка от 42 долара на всеки хиляда кубика.
По този повод с един приятел за малко да се скараме. Той твърди, че Газпром и посредниците таковат мамата на икономиката, на парното и на живота въобще.
Пък аз, понеже не бях наясно как, аджеба, газа от „Булгаргаз“ излиза на 339 долара, пък крайния потребител го плаща на 520-540, взех да се ровя.
Министър Трайков спомена за още някакви посредници, нашенци – газоразпределителните дружества, на които сега ще правят ревизия. Като изключим „Овергаз“, който не е типичен посредник, а доставчик, дъщерна фирма на „Газпром“ и най-големия газификатор в страната, едва ли някой е чувал за:
Дружества собственост на консорциума AcegasAps-Costruzioni Dondi,
„Черноморска технологична компания“ АД /ЧТК/
„Ситигаз България“ АД
„Комекес“ АД- гр. Самоков
„Балкангаз- 2000″ АД- гр. Ботевград

Но те, заедно с поредица от фирми, които влизат в статистиката като „и други“ държат повече от половината от газовото разпределение и доставки до крайния клиент.
Ето как изглежда това посредничество според потребителите, които задават въпроси във вестник „Нова добруджанска трибуна“:
„ Поради какви причини цената на природния газ, който ЧТК АД предлага на клиентите си в район Добруджа е сред най-високите в страната? Още повече, че именно на територията на Добричка област влиза газопроводът у нас.  Както и на какво се дължи последното увеличение на цените на природния газ от 1 януари 2010 г.?”
На въпросите отговаря някоя си г-жа Венета Райкова, маркетинг и реклама на ЧТК:
Увеличението в цената на природния газ от 01.01.2010г. е във връзка с увеличаване на доставната цена от „Булгаргаз” ЕАД към газоразпределителните дружества с решение № Ц-63/30.12.2009г., в което решение са записани и пределните продажни цени към крайни потребители на всяко едно газоразпределително дружество по типове потребители и групи на консумация, в това число и на „ЧТК” АД за Регион „Добруджа”. От цитираното решение е видно, че пределната цена за битови потребители за Регион Добруджа, определена от ДКЕВР е 699,89 лева без ДДС за 1000 м3, а  цената прилагана от компанията за битови потребители за същия период – 672,27 лева без ДДС за 1000 м3. Няма промяна в утвърдената цена за пренос и снабдяване на „ЧТК” АД.
На това обяснение във форума на вестника е реагирал анонимен читател. Анонимен, но може да смята и освен това е прав.
Ало, ЧТК!!!  Вие нас ни имате за големи баламурници. При цена 627.27 лв за 1000м3 с ДДС става 806.724 лв. Като извадим цената на газа с ДДС  определена от ДКЕВР се получава разлика от310 лв. Т.е. всички игрички с процентчета и надценки водят до оскъпяване с 63%. Нека обясненията на мениджъра не се приемат като чиста монета , а като чиста спекулация. За да си запазят големите заплати на какви ли не увъртания са готови. Кого заблуждават?

В крайна сметка излиза, че „Газпром“ докарва газа от Мъртвите сибирски полета до посредниците за 297 долара на 1000 кубика.
А нашите ЧТК-ейци го карат от Добрич до Добрич срещу скромната сума от 200 долара /310 лв/ за 1000 кубика. На това му се вика марж.


Наскоро шефа на ДКЕВР се хвърли да оплаква газоразпределителите, че вдигали цените тъй като прокарвали тръби. Във връзка с прокарването, през 2008 година община Белослав иска отнемане на лиценза на ЧТК поради неизпълнение на сроковете за газификация и опасно поставяне на тръбите. Вместо на минималната дълбочина от 80 см., Белослав ги заравяли на не повече от 50-60 см. От общината даже и снимка приложили.

В заключение – аз приветствам твърдата политика на настоящото правителство да даде отпор на Русия, Газпром и посредници, които ни оскъпяват газа още преди да е влязъл в Отечеството.
Надявам се цената от 339 долара да слезе надолу с поне 15 процента, както обещава министър Трайков.
По този начин, дори ние да не усетим нищо, пачката на родните газоразпределители ще се вдигне с още 15 процента. Те ще могат да посрещат своите присъщи разходи все по успешно. Съпругът на г-жа Нина Радева, Йордан Радев, бивш шеф на Пловдивския панаир, който през 2007 година е назначен като Председател на съвета на директорите на ЧТК АД с 240 хиляди лева годишна заплата и той би усетил новия полъх в българо-съветската дружба.

One thought on “Тия руснаци пак ни се намешаха във вътрешните работи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40