В Арбанаси полицията арестува и понаби двама румънци, защото искали да влязат в хотел, който бил затворен заради Цецка Цачева. Тя се черпела вътре в ресторанта с гости на някакъв търновски фестивал – в 1,30 часа през нощта, както казаха на пресконференция местните!

Като четеш съобщението на полицията излиза, че румънците са двама хулигани, които искали да влязат и да посегнат на Цецка Цачева. Ама се оказва, че те не били хулигани, ами шефове на една от големите петролни фирми в България – “Ромпетрол”. Но полицията ги изкарва улични престъпници. Полицията винаги е права, когато съгреши дори. Сигурно не е далеч денят, когато Веселин Маринов ще изпее подобна песен по стихове от партийни поети.

В съобщението на МВР се казва – “…били спрени на входа от дежурен полицай.” Ами защо полицаи дежурят пред хотел, който не е резиденция? Защо забраняват достъпа? Защото вътре Цецка се черпи с местния актив и гости на “старопрестолния град”? По стара традиция от времето на комунизма, когато така затваряха за другарите цели улици и хотели. Полицията не може да се отърве от манталитета си на милиция. Преди няколко години дори среден полицейски шеф “отцепи” улица в София, за да празнува юбилея си (виж тук).

В такива случаи, като този с Цецка, се слага една табела на входа на ресторанта “Частно парти” или “Затворено”, охраната седи до вратата на заведението, а не дежури полиция пред хотела, за да спира всеки, които иска да влезе. Никъде не пише, че този хотел е затворен за посетители или има някакви специални функции.

И това задължение на полицията ли е? Вместо да патрулира в Търново – тя охранява Цецка, докато пийва в ресторант и се е настанила в хотел? Нали има служба за охрана, с огромен щат? И армията ли трябва да дойде, за да опази Цецка? Навремето при комунизма, при тогавашната сила на властта и “вседозволеност”, дори членове на политбюро като Цола Драгойчева се показваха по-скромно на публични места.

Но циркът е предизвикан освен от страхопочитанието на местната полиция пред новата Цола – Цецка – и от класическата глупост на ченгетата. На входа двама румънци искат да влязат. Не говорят български. Ченгето им вика – “Не може!” и “Напуснете!” – това са най-любезните възможни изрази на полицаите в такива случаи. Да, ама те румънци, не разбират и се чудят защо полиция не ги пуска да влязат в заведенията на някакъв хотел. Бил дошъл човек от НСО и бил обяснил на английски (Боже, в НСО някой знаел английски).

Няма румънец или чужденец, на който, ако му обясниш, че в ресторанта е шефът на българския парламент с гости, да продължи да настоява да влезе при тях. Но как така ще обясняват – това с Цецка е секретно. И ако тя е в ресторанта – не може пиле да припари никъде в друго заведение на хотела. Това е естествено за милиционерските мозъци. Но не и за нормалните хора.

Става разправия, в която двамата “нахални” чужденци са арестувани. И кой знае защо в съобщението си МВР свързва разправията с Цецка Цачева – между редовете се чете – имаше заплаха за човека от народа, но ние опазихме баба Цеца от двама хулигани. Ченгетата твърдят, че румънците налитали на саморазправа, съборили фуражката на единия полицай, един откъснал значката на другия. Адвокатът на румънците отрича въобще да е имало такива действия. На кого да вярваш? На честната и почтена българска полиция? Или на румънците? Нещо на полицията не й е за пръв път да съчинява такива истории…

В съобщението си за медиите фирмата “Ромпетрол” подчертава, че нейните шефове не са знаели нищо за присъствието на шефката на парламента Цачева и техният опит да влязат в хотела не е свързан с нея. А според ченгетата те едва ли не са се опитали да стигнат нерегламентирано до свещената Цецка.

Първанов в Египет – като фараон при фараоните

Миналата година в Египет пишещият тези редове научи нещо любопитно за българския президент. В града Луксор, където наоколо са пръснати храмове и гробниците на повечето египетски фараони, се явил българският президент Първанов – на посещение по покана на египетският президент Хосни Мубарак. Един от местните гидове ми разказа с дълбоко учудване как бил посрещнат Първанов – кортежът му бил от 25 автомобила, отпред кола на армията, отзад – също, охрана, придружаващи лица – цял самолет, пръснат в коли и микробуси. Придружаващите бизнесмени били над 20, отделно от някакви други в делегацията и журналистите.

Кое е чудното? Че малко преди Първанов в Луксор на посещение бил френският президент Саркози. Дори преспал в един известен хотел на брега на Нил. Местните били потресени да сравнят как френският президент Саркози се движел без никакви специални кортежи с 3 коли, а българският – с над 20 и със затваряне на цели булеварди в Луксор.

Любопитно е, че в Луксор и най-простият египтянин е чувал за Франция. И като затворили улиците за Първанов и почнал да се точи кортежът, местните започнали да се питат – “Абе, къде е тая държава България, трябва да е по-голяма от Франция, щом за французина нямаше такива кортежи”.

И двамата президенти посетили гробниците. Саркози – придружен от 5-6 души, Първанов – от около 30. За Първанов специално била отворена гробницата на фараона Сети I, най-запазената, която не се отваря за туристи въобще, а разни египтолози или хора от Нешънъл Джеографик плащат хиляди долари, за да им я отворят. Не че вътре има кой знае какво – просто българският президент бил уважен специално от местния – Мубарак – който е стар държавник, по години на власт надмина Тодор Живков и много добре знае кой държавен глава от какво се впечатлява. Да кажеш, че Мубарак не уважава Саркози, та не му отваря гробницата на фараона Сети I? Не – според манталитета на госта е и кортежът, и изключенията с гробниците.

Нещо такова е и с Цецка – българските ченгета още са милиционери и не могат да излязат от комунизма. Начело с министъра си. Но, както си му е редът, те си имат върли фенове – “Аре, бе, петролни босове, да ги набият, да ги застрелят, както щяха да направят ченгетата в Щатите” – така разсъждава средният лумпен, който подкрепя милиционерщината на Цветанов.

Българската служба за охрана (НСО) има над 1000 служители (и това също е секретно, не се казва колко точно). И все не им стигат. Големи кортежи, големи дунанми, винаги набъркват и полицията. И за техен резил на 3 март през всичките им кордони на униформени и цивилни, влезе дрогиран мотоциклетист и мина на 5 м пред официалните лица, обиколи паметника на Цар Освободител и униформени го събориха чак на улица “Шишман” като си излизаше от площада (виж тук. Видеото е премахнато от youtube, но в e-vestnik има снимки).

One thought on “Цецка – по-свещена от Цола. МВР пак – милиционери. Гоце – по-важен от Саркози”
  1. Днес в един вестник прочеток, че румънците са били бити след като са помолили ченгетата да се легитимират. А „информацията“ на МВР била от преди разпита на двамата задържани, за да подготвят почвата.
    Вярвам на това, защото като са ме спирали на улицата пияни полицаи за проверка са ме заплашвали след като съм искал да се легитимират. Също и на протест съм виждал ченге да заплашва един от организаторите, след като поиска „пазителят на реда“ да се легитимира. Сравнението с милицията не е много удачно, защото милицията носеше значки със служебен номер на умиформата, а полицията си ги носи в джоба.
    А това, че една селянка с малко власт е решила да се напорка и за целта районът на ресторанта е бил отцепен, говори за това, че и днес родните ни политици нямат стил, но имат мащаб :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40