Скоро Китай ще прерасне във втора по значимост стопанска сила в света. Но колко могъща е всъщност китайската икономика? Агенция Франспрес се спира на мита за китайското икономическо чудо.

Китай, задаващата се втора икономическа сила в света, предупреди да не се надценява нейният стопански растеж. „Не трябва да се взима за критерий само размерът на икономиката. Трябва да се взимат под внимание също и данните за производителносттта на глава от населението“, заяви в Пекин говорител на китайското министерство на търговията.

Мит и реалност

Така брутният вътрешен продукт на глава от населението в Китай възлиза на 3800 долара. Според изчисления на Организацията на обединените нации 150 милиона  китайци живеят под дефинираната за страната граница на бедността. В Германия за 2009 брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на близо 41 хиляди долара, т.е. над десет пъти повече отколкото в Китай. Икономическият капацитет на Китай е на нивото на развиваща се страна. Качеството на китайския стопански ръст трябва да продължи да се подобрява. Това важи както за качеството на живот, така и за науката, технологията и природозащитата.

Класации и зависимости

През второто тримесечие на тази година китайското стопанство за пръв път надмина японската икономика. През последните три десетилетия Китай изпревари последователно Великобритания, Франция, Германия и сега Япония. Но във всички тези държави брутният вътрешен продукт на глава от населението все още е далеч по-висок от този в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40