Колумбийски съд обяви за неконституционно споразумение, което дава достъп на САЩ до военни бази в страната.

Конституционният съд реши, че споразумението от 2009 година трябва да бъде пренаписано като международен договор и изправено за одобрение в парламента на Колумбия.

Планът трябваше да позволи на Съединените щати да използват седем бази за борба с трафика на наркотици и тероризма.

Той обаче беше подложен на критики от други страни в Латинска Америка, загрижени от засилващото се влияние на САЩ в региона.

Съединените щати, които предоставиха на Колумбия помощи за повече от 7 млрд. долара след 2000 година, бяха принудени да търсят нов регионален център за своите операции, след като Еквадор отказа да поднови споразумението за военната база в Манта.

Споразумението, постигнато с бившия президент Алваро Урибе през октомври 2009 година, даваше на САЩ достъп до военните бази и трябваше да позволи на 800 военни и 600 цивилни специалисти да работят в Колумбия.

Тяхната задача е да поддържат 24-часово наблюдение на региона, като следят комуникациите и координират операции в защита на американските интереси.

Колумбийският съд обаче реши, че споразумението трябва да бъде разглеждано като международно и поради това трябва да бъде одобрено от парламента на страната.

Кореспонденти съобщават, че новият президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос има мнозинство в парламента и то ще одобри споразумението. Решението на съда обаче ще зарадва много съседи на Колумбия, които обвиняват страната, че става база на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40