Силни вътрешни и международни реакции предизвика първото посещение на израелски премиер в Атина. Сякаш за да докаже още веднъж, че няма нищо общо със старото ПАСОК, на чиито конгреси чест гост бе Ясер Арафат гръцкият премиер Георгиос Папандреу покани израелския си колега Бениамин Нетаниаху на официално посещение в разгарата на едно лято, което може да се характеризира като дипломатически трудно за правителството в Тел Авив. Поканата предизвика неодобрението на арабския свят и се наложи Папандреу лично да успокоява в телефонни разговори президента на Египет Хосни Мубарак, лидера на автономната палестинска власт Махмуд Абас и генералния секретар на Арабската лига, че принципите на гръцката външна политика не са се променили и че Атина ще продължава да поддържа тесни връзки с арабския свят.
Посещението на Нетаниаху предизвика и мълчаливото засега неодобрение на Анкара, която все още не може да прости на Израел, че си позволи да обстрелва конвой с хуманитарна помощ за ивицата Газа, в който бяха намерени бронирани жилетки, ножове, пръти… и други “строителни” материали. И най-вече визитата, която по всички правила на политиката трябва да се определи като историческа раздразни гръцката левица. Комунистическата партия на Гърция веднага определи политиката на Израел в Близкия изток като “империалистическа”, а Коалицията на радикалната левица запита премиера защо кани Нетаниаху в момент, в който Израел на практика се намира в международна изолация.
И тъй като левицата в Гърция не се задоволява само с гръмки думи, а винаги пристъпва и към действия, бениамин Нетаниаху освен с държавни почести е посрещнат и с протести. Те ще започнат в 19,30 часа пред сградата на Военноисторическия музей и ще завършат с протестно шествие пред израелското посолство в Атина. Този път гръцката полиция ще действа в ноу-хауто на Мосад. Израелските служби за сигурност вече дни наред са окупирали гръцката столица, за да осигурят безпрепятственото движение на премиера си. Той се настани в атинския хотел Хилтън, а не в хотел Мегали Вретания, където по правило отсядат държавните особи. От това правило наското изключение направи и … турският му колега Реджеп Таиб Ердоган, който също предпочете Хилтън.
Двустранните отношения между Гърция и Израел и ситуацията в Близкия Изток са в дневния ред на двамата премиери Георгиос Папандреу и Бениамин Нетаниаху. Израелският гост ще посети и Акропола, след което ще вечеря заедно с домакина си. Утре сутринта Бениамин Нетаниаху ще се срещне с лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, след което заедно с папандреу ще отпътуват за остров Порос. Островчето вече било проверено от агентите на Мосад.
Новината за първото посещение на израелски премиер в Гърция е водеща във всички гръцки медии, които поставят акцент върху противоречивите реакции на историческата визита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40