Прогнозите за дребните и средните фирми за второто 6-месечие са доста черногледи според доклада на Института за изучаване на заетостта. Според него още 375 000 фирми ще затворят, което ще доведе до покачване на броя на безработните с 305 000 души до края на 2011 г. Само за второто шестмесечие на тази година се счита, че към 88 000-те уволнените от началото на годината, ще се добавят нови 120 000 безработни. Иначе казано, 1 от всеки 5 фирми е била принудена да затвори и да уволни служителите си.

Важен извод от проучването е, че 8 от 10 собственици на бизнес в Гърция искат да запазят 13-тата и 14-тата заплата за служителите си, тъй като казват, че „големият проблем в период на криза не са заплатите”, съобщи вестник Етнос. 21,9 % от фирмите са били принудени да уволнят персонал, а едва 3,6% от тях са наели нови служители. Това означава, че са загубени 88 000 работни места за първите шест месеца на 2010 г. като най-голям е проблемът във фабриките за преработка и в по-големите фирми. 3 от 10 собственици на фирми казват, че през следващите шест месеца ще пристъпят към нови уволнения, а едва 2,8% заявяват, че ще са им необходими нови служители.

6 от 10 собственици на фирми считат, че няма да се промени състава на служителите им през следващите шест месеца. Фирмите, в които работят между 5 и 9 души, които са 47,4%, очакват, че ще трябва да се намали персонала им. Според резлтатите на изследването ще намалеят служителите най-вече във фирмите с оборот над 300 000 евро, които са 32,7% от общия брой. Фирмите, които имат по-малък оборот са по-стабилни по отношение на запазването на служителите си.

Въпреки финансовите проблеми по-голямата част от собствениците не са се обръщали към кредитори. Трябва да се отбележи, че 31% от фирмите от бранша за преработка са поискали банков кредит. 8 от 10 фирми с нисък оборот отговориха, че не са искали кредит от банка през последните шест месеца. Половината от фирмаджиите отговориха, че техните молби за банков кредит са попаднали в „бездната”. Едва 3 от 10 собственици на фирми са заявили, че са имали положителен отговор. Почти половината от фирмите в област Атика считат много възможен сценарият да спрат дейността си.

Според 7 от всеки десет собственици на фирми новите големи покачвания на Данъка добавена стойност, които проучва правителството, ще се отразят пагубно за техния оборот. 26% от фирмаджиите заявяват, че са готови да преместят седалището на фирмите си, за да не плащат такива високи данъци. Важно за изводите от проучването е, че по-малките фирми до момента са успявали да се справят с увеличенията на ДДС без това да се отрази на цените, докато половината от фирмите, в които работят повече от десет души заявяват, че са прибегнали до увеличение на цените на продукцията си. Изводът на Института за изучаване на заетостта е, че всяко едно увеличение на ДДС (от 11% на 23% за продукти и услуги) ще се отрази като „атомна бомба” за техния оборот, за работните места, за инфлацията, за затварнията на фирми и в крайна сметка за приходите в държавната хазна и в осигурителните каси.

Собствениците на фирми притиснати от скъпотията планират да блокират плащанията си на данъчните, на осигурителните каси и т.н. Проучването на Института за изучаване на заетостта към Федерацията на професионалните индустриалци и търговци в Гърция е направено чрез допитване до собственици на магазини, на малки фабрики и на фирми, в които работят до 49 души, каквито са 98,7% от фирмите в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40