Критиките срещу твърдия подход на Париж спрямо ромите от Източна Европа не секват. Говори се за държавен расизъм, за срамно поведение. Това обаче не попречи на Италия да предупреди, че също може да започне да гони роми.

През почивните дни критиките достигнаха своеобразен връх – медиите съобщиха, че френски свещеник от град Лил е включил в неделната си литургия пасаж, в който се моли за това президентът Никола Саркози да получи сърдечен удар. „Моля се – за което искам опрощение – мосю Саркози да получи сърдечен удар“, е цитиран да казва 71-годишният отец Артюр Ерве.

Междувременно той се извини, но този случай показва много ясно колко противници, включително в самата Франция, имат твърдите мерки на Париж срещу ромите от Източна Европа.

„Срамувам се от страната си…“

Миналата седмица Франция започна да екстрадира ромите, които пребивават нелегално в страната. Париж твърди, че качва на самолети за Букурещ и София само онези от тях, които са се съгласили доброволно да напуснат страната.

Малцина вярват в това, тъй като още с кацането на летището в Букурещ депортираните роми обявиха, че по най-бързия начин ще поемат по обратния път към Франция. До този момент Париж е върнал в родината им 216 румънски роми, други 160 ще ги последват на 26 август. Ден по-рано с полет до Варна трябва да пристигне първата група от 13 български роми.

Лявата опозиция във Франция обвинява президента Саркози в популизъм. Тя смята, че със силовия си подход срещу ромите той цели да се хареса на избирателите от крайнодесния екстремистки „Национален фронт“ на Жан-Мари льо Пен. А френската евродепутатка Ева Жоли, която на президентските избори през 2012 г. ще бъде конкурентка на Саркози, сравни действията на официален Париж с „държавен расизъм“. Друг френски евродепутат Винсен Пейло пък заяви, че се срамува от страната си. Отново и отново управляващите си търсят тема за отвличане на вниманието от актуалните проблеми, казва Пейло.

Бедните вън!

На мушката на Марони са не само "циганите"...

Междувременно приятелят на Саркози – италианският вътрешен министър и член на антиимиграционната „Северна лига“ Роберто Марони похвали оспорваната операция на Франция. В интервю за вестник „Кориере дела сера“ Марони заяви, че би искал да прогони от страната си всички граждани на ЕС, които не отговарят на минимума стандарти като доходи или жилище. Той отбеляза, че много роми са именно хора, които не изпълняват тези изисквания.

Това изявление на Марони е в пълно противоречие с европейския принцип за свобода на придвижването. Защото нито една страна от ЕС не може да прогони гражданин на друга страна-членка само заради това, че той не бил на нивото на хората от страната-домакин. А това си е чиста проба дискриминация, отбелязват повечето наблюдатели.

One thought on “Париж е расист?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40