Петиция до НС за намаляване на пенсиите на работилите
в ДС и тоталитарни организации до нивото на средната пенсия в страната
Ние, подписалите тази петиция, настояваме Народното събрание да приеме поправки в Кодекса за социалното осигуряване, така че пенсиите, получвани днес и в бъдеще от работилите през периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г. щатни служители на:

• Държавна сигурност /ДС /
• Разузнавателните служби на Българската народна армия / РУМНО и др./
• Вътрешни войски /ВВ /
• Разузнавателния отдел на Гранични войски / РО на ГВ/,
а също и щатните платени функционери на:
• Българската комунистическа партия / БКП /
• Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/
• Отечествения фронт /ОФ /
• Българския земеделски народен съюз /БЗНС/
• Съюза на активните борци против фашизма и капитализма /САБПФК /
• Българските професионални съюзи /БПС /,
включително предшествениците и правоприемниците на тези организации през посочения период,

да бъдат намалени до нивото на средната пенсия в Република България.

Мотиви:

Комунистическата власт в България през 1944 – 1991 г. се базира на широка мрежа от служби за сигурност / ДС, РУМНО, ВВ, РО на ГВ/ , които, прилагайки незаконосъобразни методи, нарушаващи основните права на човека, фактически изпълняваха ролята на политическа полиция.

Политическата полиция на така наречената „Народна Република България” е имала за цел да опази власт, която е нарушавала човешките права, лишавала е обществото от свободата на словото и е прилагала терор и унизително отношение.

Срещу лица и организации, които защитават демокрацията са извършени тежки престъпления, а извършителите не са подвеждани под наказателна отговорност.

Комунистическият режим беше подкрепян и от система от тоталитарни организации, издържани от държавата / БКП, ДКМС, ОФ, БЗНС, САБПФК, БПС /, които утвърждаваха еднопартийната диктатура.

Щатните функционери на службите за сигурност и на тоталитарните организации са изпълнявали своите функции без да са изложени на риск да загубят живота или здравето си.

Благодарение на това, че укрепват антихуманна властова система, са се ползвали с многобройни материални и правни привилегии и облаги.

Получавали са заплати, значително по-високи от тези на работниците на физическия и умствения труд, допринясяли реално за развитието на икономиката. Поради това и днес получават по-високи пенсии от тях.

Тази несправедливост трябва да бъде поправена.

Намаляването на пенсионното възнаграждение няма за цел да унижи хората, които по времето на комунистическия тоталитарен режим са работили за службите за сигурност и тоталитарните организации , понеже то ще остане на нивото на средните за страната пенсии, което им гарантира достоен живот.

Чрез този акт на справедливост и спестените средства ще се създадат условия за повишаване на минималните пенсии, с което ще се постигне допълнителен социален ефект.

Ваня Жекова
Васил Къдринов
Венелина Попова
Евгений Генчев
Крум Славов
Лилия Костова
Мария Дерменджиева
Мария Капон
Петър Пенчев
Снежинка Цветанова
Стойчо Кацаров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40