„Стратегия за създаване на Изпълнителна агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска“

цъкни>http://www.mzh.government.bg/Articles/427/Files/Strategy%20Food%20Agency_13_04_Proekt_WEB634116985004375000.doc

За съжаление повечето хора не знаят с какво се хранят. Преди повечето хора са имали земи и са знаели, че каквото посадят – това ще ядат! Сега обаче положението е друго.
В България винаги е имало производство. След разграбването на собствеността, на обикновените хора, те са принудени да станат част от световната хранителната индустрия, която ги залива с всичко друго, но не и с качествена стока.
Защо политиците позволяват упадъка на българското земеделие? Защото е твърде изгодно! Приватизирайки земите на хората след 45-та година – държавата ги дава „под наем” на собствениците им, за да ги обработват, макар вече да не са тяхна собственост. Каква пародия! Ето защо, хората решават да напуснат селскостопанския живот и да отидат в града, не от желание да дишат изпаренията на заводите, а с цел спасение. Дали го получават? – от гледна точка на храната, с която се хранят – не! Занемаряването на контрола по храните е  следствие от алчността на политиците, които предпочитат да внасят евтина и некачествена продукция, вместо да влагат пари в разширяване на земеделието. Изгодно е и за фармацефтичната индустрия, която без своите пациенти не би съществувала. Колко вида болести поражда нездравословното хранене? Първо най-масово разпространени са стомашно- чревните заболявания, след тях идват заболявания на отделителната система ( не случайно по телевизионните медии постоянно ви заливат с реклами на слабителни.) Може би най – опасно сред заболяванията причинени от некачествена храна е ракът, не по – маловажни са и анемията, която е причинена от срив на имунната система. Защо се получава така, че се храним, а в същото време умираме, нали се умираше от недохранване? – Защото качеството на храната не се контролира! Защото вносните продукти стават все повече и повече, с все по – обещаващо ниски цени с „доказано качество”. А докато чакаме агенцията по контрол на храните да влезе в действие, да не ядем ли? Към кого да се обърнеш ако в храната ти живеят съмнителни обитатели? – към ХЕИ…?.

Проблемът на индустриализацията е, че едни забогатяват за сметка на други. Наема се евтина работна ръка (залъгвайки хората, че им осигуряват работа.) Колко много млади хора неуспели да се реализират или дори все още учащи, работят в заведения за бързо хранене, в големи хранителни вериги магазини където печалбата е огромна, но само за собственика. Купуват се възможно най – евтините хранителни материали от дребни производители, след което се преработват с цел увеличаване на количеството, което неминуемо се отразява на качеството. С цел по – дълго съхранение се добавят всевъзможни химикали, които са цял списък „подобрители”. С цел забогатяване, освен че продуктите се умножават, те се и заменят – като сиренето ви вече не е сирене, а …кой знае какво е? И докато собствениците на големи хранителни вериги печелят, то вие губите. Губите малкото си пари, за евтини боклуци, губите малкото си пари за съмнителни лекарства, губите малкото си пари, за да тъпчете телата си с боклук!

 Даниела Прокопова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40