„Едва-едва оцеляваме,” това бе заключението на собственичка на магазин за италиански обувки с 25-годишна история в центъра на Атина на улица Пиндару. Тази фраза можете да се чуе от всеки малък магазин и търговски обект в Гърция това лято. Икономическата рецесия, повишаването на данъците и несигурността в бъдещето преобърна на сто и осемдесет градуса поведението на гръцките потребители. До преди три години сезонът на летните намаления бе манна небесна както за търговците, така и за гражданите и туристите в страната. От сутрин до вечер търговските улици в Атина можеха да се видят тълпи хора с маркови чанти в ръце, доволни с новите си покупки. Днес картината е коренно различна – витрините в града са бойкотирани от огромни ярки надписи НАМАЛЕНИЯ 40%, -50%,- 70% и дори -80%,  а вътре няма никой освен изтощената от очакване продавачка.

Собственичката на магазина за обувки разказа за читателите на GRReporter, че в дългогодишната история на магазина си не е преживявала по-лоша година. От началото на 2009 година всеки месец е по-лош от предишния, а вече почти шест поредни месеца магазина работи на загуба. От април до юли ДДС се повиши с три процента, а магазините трябваше да намалят цените, за да може да задържат клиентелата си, се оплаква жената. Крайният резултат за съжаление се оказва, че потребителския интерес не се е повишил, а оборотът е спаднал главоломно. „Повишават преките и косвените данъци, а след това обвиняват търговците, че не свалят цените. Като свалихме цените пък няма никакъв ефект, защото вече никой не купува каквото и да е,” обяснява жената. Надписът на витрината на луксозния магазин пише, че предлага всички обувки на цена 65 евро – модели от чиста кожа с елегантна форма и най-различни цветове. Началната цена на повечето италиански обувки бе около 140-180 евро. Нито намаленията, нито качеството, нито традицията вече не влияе на хората, просто престанаха да купуват, разказва тя и добавя: „Ще видите, че от септември много от магазините няма да издържат и ще затворят.” Горчиво се засмива и казва, че оборотът и е спаднал сто на сто. Тя самата не изключва вероятността да затвори дългогодишния си бизнес през лятото на 2011, ако ситуацията не се подобри.

Не по-розова е картината и в останалите търговски обекти в страната. Жители на Солун разказват, че една от най-популярните търговски улици в града е „залята” от опустели магазини, на които висят жални надписи „Дава се под наем”, без да има никаква надежда, че някой ще ги наеме за развитие на нов бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40