Не виждаме смисъл да оставаме в България, заявиха завърналите се медалисти по информатика от международна олимпиада в Канада, съобщи Нюз.бг.

Българският отбор беше от четирима ученици, които донесоха на България 4 медала – два златни, един сребърен и един бронзов, като Румен Христов освен златен медал, стана втори в света от 292 участници.

Румен изтъкна, че са му трябвали 5 години подготовка за представянето на тази олимпиада. Успехът си той каза, че дължи на усилените тренировки по решаване на задачи.

Той бе категоричен, че не го влече научната дейност, а иска да работи в голяма софтуерна компания в чужбина. Условията в България не са никак привлекателни за разлика от тези навън, каза вторият в света по информатика.

Кампусът, където се състоя олимпиадата например, не може изобщо да се сравнява със Студентски град в София, сподели още Румен.

Другият български златен медалист Владислав Харалампиев, който учи в СМГ, заяви, че не е бил предварително сигурен в успеха си и че много се радва, че има златен медал, защото просто се е сетил как се решава задачата.

Сребърният медалист Антон Анастасов също сподели, че се е подготвял 4-5 години, че на олимпиадата в Канада е имало наистина трудни задачи и че конкуренцията е била огромна.

Според него условията в България за развитие не са привлекателни. Бих искал да остана в България, но не виждам смисъл, каза той.

На това мнение е и бронзовият медалист Михаил Ковачев от Природоматематическата гимназия в Шумен, който също мисли да продължи пътя си извън страната.


One thought on “Цял отбор по информатика иска да напусне България”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40