Днес излезе окончателното решение на СУ за разпределяне на незаетите места. И то, някак се подразбира, не е в интерес на студентите или справедливостта. Защото за първи път досега бе въведено ново изискване: до трето класиране са допуснати единствено некласирани, неприети и незаписани за студенти на окончателното второ класиране кандидати. Т.е. студенти, които са били приети на по-задно желание, не могат да продължат да се борят за място в по-желана от тях специалност.
На пръв поглед това ново препятствие пред нормалното разпределение на местата е безсмислено – по този начин в по-желани специалности ще влязат хора с по-нисък бал от тези, които също биха искали, но са вече приети в нещо друго. Хората с по-нисък бал се оказват с предимство пред хората с по-висок бал – нещо абсурдно при класирания по успех във ВУЗ!
При втори прочит ни идва идеята, че може би университетът прави тази алогична стъпка, за да приеме повече студенти и да вземе по-голяма държавна субсидия. Оставайки в по-нежеланите специалности, приетите на второ класиране не изпразват тези места, а бройките, които евентуално биха заели при досегашната система, също не остават празни.
За да стане още по-объркващо за кандидатите, третото класиране е разделено на два етапа, като регламентът за втория тепърва ще се мисли и обявява „до 10 септември“.
Считаме, че каквито и да са намеренията на Алма Матер, това положение е несправедливо. Разбираме финансовите затруднения на Университета, следствие от орязването на над 10 милиона лева от бюджета му, но не мислим, че бъдещите студенти трябва да платят за това, като бъдат лишавани от справедливо разпределение по специалности. Смятаме, че нарушаването на принципа на приемане на най-добрите по успех не бива да бъде променян в движение за нечие удобство.
Считаме също, че подобно правило е в разрез с моралните неписани правила, които би трябвало да определят поведението на администрацията на СУ. И няма да оставим това така.
Призоваваме цялата университетска общност да вземе отношение и да изиска поправяне на тази несправедливост.
На 11.08.2010 г., към 14 часа  група студенти ще отидем до заместник-ректора доц. Шишиньова да запитаме какви са мотивите за това решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40