Наскоро Oracle решиха да дадат под съд Google. За нарушени патенти върху Java, която те придобиха при купуването на Sun.

Общността на свободния софтуер моментално надигна глас. Oracle бяха изкарани врагове на свободния софтуер… Което ме накара да се замисля – така ли е наистина?

Напълно е възможно да е. Oracle са една огромна корпорация, а целите на такива корпорации по дефиниция са различни от целите на обикновените потребители. (Всъщност, като правило са точно противоположните на целите на обикновените потребители.) Лари Елисън също е известен с агресивния си и безогледен подход като мениджър. Най-сетне, всяко съдене, свързано със свободен софтуер, подрива авторитета му. Затова има основания да се твърди, че Oracle не са постъпили много приятелски към СС.

Има обаче и друга възможност. Все още не зная за кои точно патенти става дума. Зная обаче, че лицензът на Java позволява да бъдат използвани при писане на софтуер безпрепятствено всички патенти на Sun, но само ако този софтуер е пълноценна реализация на Java, съгласно спецификацията на Sun. Иначе казано, всяка фирма може да напише своя версия на езика, и да използва патентите на Sun при това, без да дължи нищо – но само ако версията им съответства 100% на спецификацията на Java. Според мен това не е безсъвестно дране.

Точно тук е номерът. За използване в Android Google също са написали своя версия на Java, така наречената Dalvik Virtual Machine. Всичко, което се пише за Android, трябва да върви през нея. Само че тя е далеч-далеч от спецификацията на Sun. Не интерпретира Java bytecode, изисква компилиране на класовете в специфичен формат на Google. Наборът от класове, който предлага, също доста се различава от стандартния, и разликата не е просто в добавени мобилно-специфични библиотеки. По същество Dalvik се маркетира като Java, но не е Java.

На пръв поглед това не звучи много страшно. Силата на Java обаче е в принципа й “write once, run anywhere”. А това означава, че всяка една виртуална машина за Java трябва да поддържа точно спецификацията. В противен случай нещата се обезсмислят, и вместо стандарт си имаме бойно поле между корпорации, всяка от които се опитва да закрепости клиента към своя стек продукти. Не звучи особено в духа на свободния софтуер, нали? (И преди съм писал, че Google малко по малко се превръщат в класическа корпорация – алчна, безскрупулна, и най-вече зла. Още не са много напреднали по този път, но уви, вървят по него.)

… Накъде ще избие този процес? Не знам. Ако Oracle се окажат доволни от това Google да си стандартизира Dalvik, както е редно, ще съм щастлив, че са действали. Ако обаче работата излезе просто “дай да вземем едни пари, пък ще сгазим стандартите и принципите”, никак няма да съм щастлив. В ситуации от типа “и вълкът сит, и агнето цяло” твърде често се оказва, че е изяден овчарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40