ДВА РЕШАВАЩИ СБЛЪСЪКА ще се развият в близките дни и седмици в борбата за надмощие в Латинска Америка – парламентарните избори във Венецуела на 26 септември и президентските в Бразилия на 3 октомври. Ако демократичната левица не спечели в тази огромна страна, политическите везни на континента ще се наклонят към десните сили, които вече управляват в Чили, Колумбия, Коста Рика, Хондурас, Мексико, Панама и Перу. Но такава вероятност надали ще се сбъдне – невъзможно е Жозе Сера от Социалдемократическата партия на Бразилия (в дясно от центъра) да се наложи над много известната Дилма Русеф от Партията на трудещите се, подкрепяна от сегашния президент Луиш Инасио Лула да Силва, който щеше лесно да бъде преизбран за трети мандат, ако конституцията го позволяваше.

При това положение международните консервативни сили съсредоточават атаките си на другия фронт – срещу Венецуела, като се опитват да разклатят позициите на президента Чавес и Боливарската революция. Борбата е за избора на 165 депутати (няма Сенат). Специфичното за Венецуела е, че почти всички сегашни депутати са привърженици на Уго Чавес, защото опозицията бойкотира предишните избори през 2005 г. Този път няма да го направи. Безброй партии и организации [1], събрани в едно от неприязънта си към Чавес, ще се изправят под общото знаме на Коалицията за демократично единство срещу Обединената социалистическа партия на Венецуела [2] на президента Чавес.

Боливарското правителство неизбежно ще разполага с по-малко депутати в новия парламент. В каква пропорция? Ще може ли да продължи да изпълнява програмата си от съществени реформи? Ще може ли опозицията да спре революцията?

Това са предизвикателствата. 60% от местата се разпределят мажоритарно, а останалите 40% – по пропорционалната система. Листата, която спечели над 50 на сто от гласовете, ще получи 75% от местата, определени за пропорционалната система. Това е важно, тъй като конституцията предвижда основните закони да бъдат приемани с гласовете на две трети от депутатите, а законите, упълномощаващи президента да управлява чрез декрети – с три пети. С други думи, за опозицията е достатъчно да има 56 от всичките 165 гласа, за да може да спира приемането на основните закони, и 67 – за да спира законите, даващи права на президента.

Ето защо битката за Венецуела мобилизира толкова енергия, а международните клеветнически кампании срещу Чавес са изпълнени с толкова злоба. През последните месеци атакуваха правителството на Чавес за проблемите (вече приключени) с водоснабдяването и спирането на тока, без дори да споменат климатичните условия, т.е. сушата на века, от която пострада страната. После повтаряха безспир лишените от каквито и да било доказателства твърдения на Алваро Урибе, бившия президент на Колумбия, че Венецуела била „база на терористите“. Тези обвинения бяха изоставени от новия колумбийски президент Хуан Мануел Сантос след срещата му с Уго Чавес в Санта Марта на 10 август, когато Чавес потвърди мнението си, че партизанските отряди трябва да изоставят въоръжената борба, като каза: Днешният свят не е онзи от 60-те години. Няма условия в Колумбия те да вземат властта. Те са се превърнали в основното оправдание на империята, за да проникне тя дълбоко в Колумбия и оттам да напада Венецуела, Еквадор, Никарагуа, Куба [3].

Медиите, изпълнени с омраза, продължават да тръбят без никакви основания, че във Венецуела политическите свободи са орязани и че някаква измислена от тях цензура потъпква свободата на словото. Забравят, естествено, да споменат, че 80% от радиостанциите и телевизионните канали са частни, а само 9% са държавни [4]. Забравят също да споменат, че от 1999 г. досега са се произвели 15 демократични избора, които никога не са били поставяни под въпрос от международните наблюдатели. Както изтъква журналистът Хосе Висенте Ранхел, всеки венецуелски гражданин може да стане член на всяка една от хилядите политически партии, профсъюзи, социални организации и асоциации и да обикаля цялата страна, за да представя и разисква своите идеи и гледни точки без никакви ограничения [5].

Откакто Чавес е на власт средствата за социалния сектор са пет пъти повече, отколкото за десетилетието 1988–1998. По този начин Венецуела постигна почти всички Цели на хилядолетието, определени от ООН за 2015 г. [6]. Бедността спадна от 49,4% от населението през 1999 г. на 32,2% през 2006 г., а крайната бедност – от 21,7% на 7,2% [7].

Заслужават ли наистина тези резултати толкова омраза?

LE MONDE DIPLOMATIQUE – испанско издание

- Превод Венко Кънев

Бележки под линия

[1] Там са: Acción Democrática (социалдемократическа), Alianza Bravo Pueblo (дясна), Copei (християндемократическа), Fuerza Liberal (ултралиберална), La Causa R (бивша комунистическа), MAS (Движение към социализъм), Movimiento Republicano (неолиберална), PPT (Patria para todos), Podemos (За социална демокрация), Primero Justicia (ултралиберална) и Un Nuevo Tiempo (социаллиберална).

[2] Създадена през 2007 г., Обединената социалистическа партия на Венецуела обединява политическите сили, които подкрепят Боливарската революция (Movimiento Quinta República, Movimiento Electoral del Pueblo, Movimiento Independiente Ganamos Todos, Liga Socialista, Unidad Popular Venezolana и др.). Комунистическата партия на Венецуела не се присъедини към Обединената социалистическа партия на Венецуела, но я поддържа и е неин съюзник за близките избори.

[3] Clarín, Буенос Айрес, 25 юли 2010.

[4] Премълчават също, че в Хондурас през първите 6 месеца на тази година, след преврата, са убити 9 журналисти.

[5] http://www.abn.info.ve/node/12781

[6] http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/sp…

[7] http://www.radiomundial.com.ve/yvke…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40