В Берлин се състоя най-масовата антиядрена демонстрация за последното десетилетие

Това стана вчера, събота, 18 септември. По данни на организаторите, в нея са участвали около 100 000 човека. Полицията отчита около 40 000 протестиращи. Участниците в акцията проведоха шествие през центъра на града, после образуваха жива верига около правителственния район, в който се намира Бундестага и ведомството на федералния канцлер. Хората излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство от политиката на федералното правителство в областта на атомната енергетика. Акцията завърши с митинг до Централна гара , на който се изказаха представители на много еко организации и опозицията, след това направиха символична седяща стачка. Няма арести и пострадали.

Причината за вълненията: Протестите са предизвикани от скорошното решение на правителството на Ангела Меркел да увеличи сроковете на работа на 17 АЕЦ средно с 12г. При това енергиините концерни, експлоатиращи АЕЦ, ще отделят части от печалбите за развитие на технологии за производство на екологично чиста електроенергия. Към това, в съответствие със закона, приет от предишната „червено-зелена“ коалиция, АЕЦ трябваше да се закрият до 2025г , сега този срок става 2040г.

Алтернативния поглед: Противниците на атомната енергия считат, че предложеното е недостатъчно. Те са уверени, че правителството е отстъпило под натиск на енергийните концерни, и трябва да отмени това решение. „Широкия протест показва, че гражданите на Германия не търпят политика, обслужваща интересите на атомните концерни за сметка на безопасността на населението“, се казма в заявление на еко-организации.

Детайли: За удобство на демонстрантите железопътната компания Deutsche Bahn AG пусна дополнителни пътнически влакове. За опазване на «реда» по време на демото в Берлин бяха пратени крупни сили на полицията, движението на транспорта в центъра на града беше спряно. По предварителни данни, протеста е минал без инциденти.

препратка: http://avtonom.org/node/13365
Адрес на статията
Етикети: , ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40