Да се отървем от монопола на “Газпром”?!

Колкото и невероятно – а и неприятно да е това за Трайчо Трайков и Бойко Борисов – тази изрична необходимост за гарантиране на националната сигурност и енергийната независимост на страната ни е вече не само изискване на здравия политически разум, но и европейска директива. Във вторник, след като прие новите процедури за координация и изискванията за взаимосвързаност на газовите мрежи в ЕС, Европейският парламент постави срок на страните членки на Европейския съюз да се отърват от пълния монопол на руския газов монополист “Газпром“.

Това изискване е свързано с някои изводи, които просто се налагат от досегашната търговска практика в отношенията с руския доставчик. Например очевадната несигурност на “Газпром” като делови партньор, осъзнаването на неговите функции като основно средство за политическо въздействие от страна на Кремъл, както и за брутален рекет срещу непокорните и неудобни правителства в страните от бившия Източен блок.

Иначе казано: и Европейския съюз най-сетне е разбрал, че по тръбите на “Газпром” тече не само природен газ, тече и руско влияние, и съответно възможност за блокиране и саботиране на демократичните процеси в тези страни, които поради една или друга причина не полагат достатъчно грижи, за да гарантират енергийната си независимост (а с това и политическата си такава).

Решението е свързано с конкретен прецедент: газовата криза от януари 2009 г., когато Русия едностранно спря доставките и остави половин Европа без насъщната суровина. Българите също имат спомени от тази криза, а и от високомерието, с което Русия отказа да плати компенсации за щетите, нанесени на българската икономика.

Българските политици обаче нямат такива спомени. Когато стане дума за енергетика, неизбежно се оказва, че политическият ни елит страда от необяснима амнезия. Вече две български правителства, изповядващи уж различна и противоположна политическа философия, не само че не предприемат нищо за диверсифицирането на енергийните ни източници, но правят и всичко възможно, за да гарантират пълната ни енергийна зависимост от Русия.

Пътните карти, които правителството на Бойко Борисов договори при посещението на руския вицепрезидент Зубков за големите руски енергийни проекти на територията на страната ни – “Южен поток” и АЕЦ “Белене”, са най-категоричното доказателство за това. Нека все пак си припомним: именно тогава българският премиер заяви, че Путин го бил разбирал много по-добре, отколкото неговите опоненти в страната.

Знак за това разбирателство бе даден по съответния подобаващ начин – с нечуваното по нахалството си руско-българско искане “Южен поток” – конкурентен проект на европейския “Набуко”, чиято цел е именно енергийната диверсификация на Европа и отслабване на монополните позиции на “Газпром”, да бъде признат за европейски приоритет.

Естествено – отговорът на ЕС бе негативен, но пък самото искане даде окончателен отговор на това, за което след договорките с Путин и Зубков всички в Европа вече се досещаха: че България продължава да бъде руски Троянски кон – и че докато момчето от Банкя публично и бурно демонстрира лоялност, на практика просто търгува бъдещето на своята страна с кремълските сатрапи.

За българските управници – както за Бойко Борисов, така и за неговия политически партньор Георги Първанов – директивата на европейския парламент предизвиква един единствен въпрос: ами сега? Тази директива ги удря право в политическото говорене: вече няма как да размахват разни “големи шлемове” и неокомунистически митове от рода на това как България щяла да стане енергиен център на Балканите.

Но вероятно ще му намерят колая: ще мрънкат, ще увъртат, ще бавят топката – поне в този тип дейности България е абсолютен професионалист и европейски шампион. Време има, срокът на предвиденото от Европейския парламент изискване е четиригодишен. А дотогава я камилата, я камиларя…

9 thoughts on “Да се отървем от монопола на “Газпром”?!

 1. Почти невъзможно е човек бил някога свързан със СДС и дериватите му да напише обективна статия за Русия, особено пък на енергийна тематика. Да, проблем с Газпром има и той се казва Овергаз. Газпром продава на България (на държавната Булгаргаз) газ чрез дъщерната си компания Овергаз. Овергаз оскъпява газта. Така въпросът е коя цена се договаря, тази на входа на Овергаз или тази на входа на Булгаргаз. Това е което правителствата трябва да договарят. Ако газпром толкова лесно ги лъже чрез Овергаз, то за какво да говорим? Какво ни е виновен Газпром? Газта е негова и цената на която продава сам си я определя.
  Митът за „политическа зависимост“ чрез „газова зависимост“ е глупост. Ами погледнете банквата ни система – чужда, все запасни банки. Телекомуникациите – западни компании. Топлинни счетоводители – западни. Посланника Уорлик като ни се меси във вътрешните работи почти директно (включая за Белене) що никой не скача? Ако сме „Троянски кон“ на някого, то това е САЩ.
  Статията е слаба. Няма никакъв анализ само клиширани заклинания и предполагам, криворазбрани Брюкселски директиви, които са пряка зависимост, но кой знае защо срещу тях Сугарев не рипа.

 2. Кихано, след като сам казваш, че Овергаз е дъщерна на Газпром, това означава, че Овъргаз не е отделен проблем, а част от проблема Газпром. А Газпром е острието на руските имперски интереси, не само в България или на Балканите.
  Щом „нашите“ правителства от толкова години плащат и на доставчик и на посредник и го правят без гък да кажат, значи говорим не само за енергийни, но и за политически зависимости. Или агентурни ако щеш…

  Вече веднъж ти писах за банките. Недей да говориш наизуст. Кои са „западните банки“ в България. Четири-пет гръцки банки можем да наречем „чужди“ но не и западни. Казах ти че Газпром е акционер в ОТП (ДСК), а преди няколко дни от поста му беше отстранен баш шефа на Уникредито защото е допуснал либийците още да увеличат дяла си. Кои са другите „западни банки“ у нас? Може би Първа Инвестиционна, или Интърнешънъл Асет? Кои са банките въртящи в момента парите на България? Сибанк и КТБ. За Сибанк няма какво да говорим, а Корпоративна и търговска е собственост на Цветан Василев и един юрук чалми от Близкия Изток.

  Телекомуникациите казваш…Вива Венчерс която първа приватизира БТК що за фирма беше? Чужда? Съмнявам се. Поредната пералня създадена с цел грабеж от добре познатите другари от БКП-ДС-КГБ, чийто агенти и контрагенти тогава бяха лицето Симеон Борисов Фердинандов и синчето му.
  Това е положението. Опитай се да погледнеш на нещата зад фасадата и тогава „ще разбереш истината и истината ще те направи свободен“.
  Това са реалностите

  1. Бай Благой,
   Доста банки пропускаш. УникредитБулбанк – италианска, особено крупен играч. Най-голямата „българска“ банка, както сами се хвалят. Ето ти управлението на уникредит http://www.unicreditgroup.eu/en/About_us/Management.htm. Колко руснака виждаш?
   От сайта на ДСК „От октомври 2003 г. след успешна приватизационна процедура Банка ОТП Унгария стана едноличен собственик на акционерния капитал на Банка ДСК.“ https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/About/ OTP Group e листвана на борсата, Газпром може и да са купили нещо, но определено не е тяхна. Унгарската държава има „златна“ акция.
   СИБАНК – Белгийска! „През 2007 г. СИБАНК става част от белгийската група KBC, която към момента притежава над 80% от акциите. От края на 2007 г. СИБАНК е част от KBC – втората по големина банково-застрахователна група в Белгия, на 11 място в Европа “ http://www.cibank.bg/bg/mainmenu/fl/3

   Райфайзен банк – австрийска. Сосиете женерал – експресбанк и БНП Париба – френски. Алианц и ПроКредит и Юнионбанк – германски. Българо-американска банка – „Правителството на САЩ осигурява на корпорацията капитал в размер на 57 млн. долара. Управлението на БАИФ се поверява на Съвет на Директорите, назначен с личен указ от Президента на САЩ. “ http://www.bacb.bg/bg/about/history/. Това не е ли банка с пари на ЦРУ? Кога Путин ще направи у нас Българо-Руска банка с руски пари? Банка Запад-Изток (NLB Group) – Словенска. ING Банк – холандска. Токуда – японска.

   Гръцките са много ОББ, Алфа, Пиреос, Емпорики, Пощенска банка,
   Български са ЦКБ и ПИБ, Интернешънъл Асет, КТБ (Цветан Василев е мажоритарен собственик) Инвестбанк, Общинска банка. Тексим?.

   Това са банките в България. Български са 6 от 24, т.е. 1/4. Гръцките са 5, аз ги броя за западни. Все пак Гърция е стара членка на ЕС. Но и да не ги броиш за западни половината са си западни банки. И забележи няма нито една руска! Има обаче една турска Д Банк, с нея над 75% от банките в България са чужди, като главните действащи лица Уникредит и ДСК също са чужди. Ей за това говорим и тук няма никакво КГБ!

   Вива Венчърс е собственост на американската Адвент Интернешънъл. Без съмнение.

   Защо се съсредоточаваш върху това как българските правитества се договарят с Газпром, а не виждаш кой ги качва и сваля – Запада. Не виждаш, че сме член на ЕС и НАТО и че наши хора се бият в несправеливите окупации на Ирак и Афганистан. Нетен финансов донор сме на ЕС. Не виждаш колко неприкрито западняците управляват Бойко Борисов. Не виждаш как легално ни се месят във всичко и даже бюджета ни управляват. Ние сме васал на Брюксел, губерния на САЩ и икономически роб на Западна Европа. Това са реалностите. Кръчмарския мит БКП-ДС-КГБ не е актуален от повече от 10 години ако въобще някога е бил актуален. Въобще, митът за КГБ е създаден умишлено от запада с пропагандна цел. Ако заместиш КГБ с ЦРУ и Британските тайни служби ще се получи вярно твърдение. Но в момента те не действат в Бг. Не им трябва, имат си българските правителства.

 3. Бай Благой,
  Доста банки пропускаш. УникредитБулбанк – италианска, особено крупен играч. Най-голямата „българска“ банка, както сами се хвалят. Ето ти управлението на уникредит http://www.unicreditgroup.eu/en/About_us/Management.htm. Колко руснака виждаш?
  От сайта на ДСК „От октомври 2003 г. след успешна приватизационна процедура Банка ОТП Унгария стана едноличен собственик на акционерния капитал на Банка ДСК.“ https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/About/ OTP Group e листвана на борсата, Газпром може и да са купили нещо, но определено не е тяхна. Унгарската държава има „златна“ акция.
  СИБАНК – Белгийска! „През 2007 г. СИБАНК става част от белгийската група KBC, която към момента притежава над 80% от акциите. От края на 2007 г. СИБАНК е част от KBC – втората по големина банково-застрахователна група в Белгия, на 11 място в Европа “ http://www.cibank.bg/bg/mainmenu/fl/3

  Райфайзен банк – австрийска. Сосиете женерал – експресбанк и БНП Париба – френски. Алианц и ПроКредит и Юнионбанк – германски. Българо-американска банка – „Правителството на САЩ осигурява на корпорацията капитал в размер на 57 млн. долара. Управлението на БАИФ се поверява на Съвет на Директорите, назначен с личен указ от Президента на САЩ. “ http://www.bacb.bg/bg/about/history/. Това не е ли банка с пари на ЦРУ? Кога Путин ще направи у нас Българо-Руска банка с руски пари? Банка Запад-Изток (NLB Group) – Словенска. ING Банк – холандска. Токуда – японска.

  Гръцките са много ОББ, Алфа, Пиреос, Емпорики, Пощенска банка,
  Български са ЦКБ и ПИБ, Интернешънъл Асет, КТБ (Цветан Василев е мажоритарен собственик) Инвестбанк, Общинска банка. Тексим?.

  Това са банките в България. Български са 6 от 24, т.е. 1/4. Гръцките са 5, аз ги броя за западни. Все пак Гърция е стара членка на ЕС. Но и да не ги броиш за западни половината са си западни банки. И забележи няма нито една руска! Има обаче една турска Д Банк, с нея над 75% от банките в България са чужди, като главните действащи лица Уникредит и ДСК също са чужди. Ей за това говорим и тук няма никакво КГБ!

  Вива Венчърс е собственост на американската Адвент Интернешънъл. Без съмнение.

 4. Бай Благой,
  Защо се съсредоточаваш върху това как българските правителства се договарят с Газпром, а не виждаш кой ги качва и сваля – Запада. Не виждаш, че сме член на ЕС и НАТО и че наши хора се бият в несправеливите окупации на Ирак и Афганистан. Нетен финансов донор сме на ЕС. Не виждаш колко неприкрито западняците управляват Бойко Борисов. Не виждаш как легално ни се месят във всичко и даже бюджета ни управляват. Ние сме васал на Брюксел, губерния на САЩ и икономически роб на Западна Европа. Това са реалностите.
  Историите за ДС-КГБ се пропагандни клишета на Запада от времето на Студената война. Едва ли една десета от писаното за тях е вярно. Но виж, ако смениш КГБ с ЦРУ ще си много по-близо до истината. За тия неща отдавна съм писал http://www.antipropaganda.comxa.com/imperianazloto.html обърни внимание на „Терористичната мрежа“. Освен това военните намеси на САЩ в чужди държави са около 10 пъти повече от тези на СССР. http://www.antipropaganda.comxa.com/Woenni.html . Операциите на ЦРУ са отделно. А на границата между САЩ и Мексико за една година загиват повече бежанци (от проспериращо капиталистическо Мексико) отколкото на Берлинската стена за всичките години на съществуването й. Въобще почти всичко за Студената война е представено обърнато на опаки, защото е представяно от победителя. И то победител за който „честност“ е непознато понятие.

   1. Бай Благой,
    не отричам, че при бандитското разграбване на соц страните са участвали висши партийни функционери и хора от тайните служби. Би било странно да не участват след като са хората с връзки и знания. Че са изплували отгоре ония от тях които са били с най-престъпни наклонности също съм съгласен. Капитализма е строй на престъпници и в него те виреят най-добре. Но не съм съгласен да се поставя равенство между тайни служби, БКП и икономическа пък и друг вид престъпност. Категорично съм против да се изсмукват от пръстите единични факти и на тях да се строят конспиративни теории от рода на ДС-КГБ владеят България и Русия от 1917 до сега и во веки веков. Това просто не е вярно. Освен това грабителския период приключи с приватизацията на Костов. Не че сега не се краде, но мащабите са много по-малки. Оттам нататък бавно и полека ни превземат западните банки и фирми. Състоянието в момента е изцяло под техен контрол. През 90те запада се интересуваше и си осигуряваше политическия контрол над България, а през пътвите 10 години на 21 век взе и икономическия. С това запада ликвидира суверенитета на България. Опитите на Русия да направи нещо у нас са жалки, а разни „експерти“ правят от тях злоумишлена пропаганда.

 5. „В това няма нищо лошо, нали затова дойде 10-ти ноември, но ужасяващото е, че тези частни банки и банкери се родиха с държавни пари. А аз трябва да съм пълен идиот да твърдя, че в това разграбване не са участвали и хора от ръководните среди на БСП и Държавна сигурност, обяснява Райдовски. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *