Лидерът на ДПС Ахмед Доган се оказа не хидроинженер, а специалист по маркетинг, стана ясно от думите на адвоката му Румен Еленски по време на делото във Върховния административен съд (ВАС), съобщи „Дневник“.Доган е съден за конфликт на интереси, произтичащ от хонорара от близо 1.6 млн. лв., който лидерът на ДПС е получил от Института за строителство и минно дело за четири разработки, свързани с каскадата „Горна Арда“.

ВАС обяви, че ще излезе с решение по казуса до две седмици. Магистратите могат да постановят конфискация на хонорара на Доган и да му наложат глоба до три хиляди лева.

Ако Доган беше хидроинженер, тези разработки нямаше да му бъдат възложени, каза адвокат Еленски. Той обясни, че клиентът му е направил четири разработки в областта на маркетинга за това „защо да ги има тези проекти, кой може да ги финансира и как да се открият работни места“.

Единственото доказателство, което той представи пред съда обаче, беше справка за минималната тарифа на инженерите в инвестиционното проектиране. Според нея минималното възнаграждение на тези специалисти е от 2.2% от стойността на проекта, по който дават становище.

Според изчисления на Еленски четирите обекта, за които е правил разработки Доган, са на стойност 950 млн. евро. Сами сметнете колко по-висок всъщност трябваше да е хонорарът на Ахмед Доган, каза адвокатът.

Прокуратурата изрази становище, че Доган е в конфликт на интереси и е нарушил закона, като е укрил частен интерес, произтичащ от хонорара. Този частен интерес може да повлияе на службата му заяви прокурор Елена Енчева.

Аналогична теза разви и адвокатът на парламентарната комисията за конфликт на интереси Елеонора Николова. Тя подчерта, че конфликтът на интереси за Доган произтича от две негови качества: първо като депутат, защото гласува бюджета на държавата, отчета за изпълнението му и харченето на излишъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40